Βαρουφάκης: Δεν υπογράφουμε παράταση της κρίσης-Ώρα να πάρουν αποφάσεις οι Ευρωπαίοι

FΩΤΟ: ΔΗΜ. ΜΕΣΣΙΝΗΣ

«Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα. Επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας. Χθες η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις» τόνισε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί είναι πιο κρυστάλλινα τα πράγματα. Από την αρχή το μήνυμα του Eurogroup ήταν ξεκάθαρο, είτε υπογράφετε το μνημόνιο είτε πηγαίνετε στα βράχια. Εμείς είπαμε πως δεν το πιστεύουμε αυτό και ξεκινάμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Το κάναμε. Επιτέλους φτάσαμε στο σημείο που η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη των λαών. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να υπογράψουμε μία παράταση της κρίσης. Αυτή τη συμφωνία τού παίρνουμε την επόμενη δόση και συνεχίζεται επ’ άπειρον η ύφεση, δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να την υπογράψουμε» πρόσθεσε.

Επιμένοντας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ουσιαστικά δεν είχαμε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας κι εταίρων, ενώ εμείς είχαμε πει εξαρχής ότι συζήτηση, στη βάση του μνημονίου, δεν θέλαμε να κάνουμε. «Είχαμε μια σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, Brussels Group, αλλά είχαμε πει πως για να έχουμε λύση, η συζήτηση πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο» επισήμανε.

Αυτό όμως δεν συνέβη με δική τους ευθύνη, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πότε επιτέλους θα μπορέσουν οι εταίροι να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση».

Αναφερόμενος στη θέση της Ευρώπης για το ζήτημα είπε: «Αν εμείς υπογράψουμε το κείμενο που μας έδωσαν, τότε μιλάμε για αποδόμηση της Ευρώπης, σαν αυτή που ποτέ δεν είχαμε στην Ευρώπη. Ουσιαστικά αυτοί μας ζητάνε την αρχή του σπασίματος της ΕΕ, ακόμη κι ο Καραμανλής αν ζούσε θα ήταν έξαλλος. Έχουμε γίνει η Ευρώπη των δανειστών και των δανειζόμενων, όχι των λαών. Η ειλικρίνεια, η ψυχραιμία και η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος θα επικρατήσει. Οποιος παίζει με σενάρια αποδόμησης της Ευρώπης, θα αποδειχθεί υπόλογος στην ευρωπαϊκή ιστορία».

>Επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, και στη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να πάρει αποφάσεις», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν μπλοφάρουμε. Αυτό που συνέβη χτες ήταν ότι η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει. Σας προτείναμε λελογισμένες προτάσεις, μεταρρυθμίσεις, αλλά αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ, για να αποπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος, εμείς δεν θα πληρώσουμε και αποχωρούμε. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε σε μία παράταση της κρίσης. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα υπογράφει μια κρίση στο διηνεκές» κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here