Βαρουφάκης: Δεν έγινε ποτέ αποδεκτή η πρότασή μας για κοινό τόπο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι θεσμοί ήθελαν να μας επιβάλουν τις μνημονιακές πολιτικές, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος με την νέα ελληνική κυβέρνηση¨, είπε στη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος.

Η στάση του Eurogroup πλήττει την αξιοπιστία του οργάνου, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι αποκλείσθηκε από την άτυπη συνάντηση των 18 υπολοίπων υπουργών του Eurogroup για τις επόμενες κινήσεις τους, με πρωτοβουλία του κ. Ντάισελμπουμ.

Πάντως, σε μια προσπάθεια να φανεί διαλλακτικός, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη και επεσήμανε ότι δεν προβλέπεται διαδικασία εξόδου από το ευρώ, ούτε ότι το δημοψήφισμα έχει τέτοιο αντικείμενο.

Ο κ. Βαρουφάκης. είπε μεταξύ άλλων:

«Απορρίψαμε την πρόταση των εταίρων γιατί δεν έδινε την ελπίδα ότι θα έθετε στο περιθώριο την κρίση. Δεν ήταν βιώσιμη η συμφωνία που μας πρότειναν. Τους είπαμε ότι απλά δεν θα πέρναγε από την Βουλή. Δεν κρίνουμε ότι έχουμε εντολή να δεχτούμε ένα τέτοιο υφεσιακό πακέτο, κρίνουμε όμως ότι δεν έχουμε εντολή και να την απορρίψουμε.

Εξηγήσαμε ότι γι’ αυτό πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι ποτέ δεν έγινε δεκτό από τους εταίρους ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που εμείς κληρονομήσαμε από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό δεν έγινε ποτέ αποδεκτό ως κοινός τόπος μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών.

Η απόρριψη της παράτασης του προγράμματος εκ μέρους του Eurogroup, κάνει μεγάλη κακό στην αξιοπιστία του. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη αποτυχία του Eurogroup».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν προσυπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν αλλά ο κ. Ντάισελμλπουμ υποστηριξε ότι μπορεί να εκδίδει ανακοινώσεις και χωρίς ομοφωνία, επειδή το Eurogroup δεν είναι επίσημα θεσμοθετημένο όργανο, παρά την αντίθετη μέχρι τώρα πρακτική. Μετά από αυτά, ο κ. Ντάισελμλπουμ ανακοίνωσε το τέλος της επίσημης συνεδρίασης του Eurogroup και κάλεσε σε  νέα άτυπη συνάντηση, στην οποία είπε ότι δεν είναι προσκεκλημένος ο κ. Βαρουφάκης.

Οσον αφορά το δημοψήφισμα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν είναι το ευρώ που διακυβεύεται. Υπάρχουν διαδικασίες που προβλεπουν έξοδο από την ΕΕ όχι όμως από το ευρώ. Οποιος έθετε τέτοιο θέμα θα παραβίαζε τις συνθήκες της ΕΕ.

Πρόσθεσε πάντως ότι καλούμε τον ελληνικό λαό να απαντήσει εάν επιθυμεί να υπογραφεί συμφωνία επί των προτάσεων των θεσμών. Σε περίπτωση που οι προτάσεις βελτιωθούν θα ζητήσουμε να υπερψηφισθούν.

Τέλος, αφήσε ανοικτό, ακόμη και τώρα, το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Είναι κρίσιμες στιγμές, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες για να υπάρξει την ύστατη στιγμή, συμφωνία μέχρι την Τρίτη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here