Βαρουφάκης:»Να αντικατασταθεί η κοστοβόρα ασυμφωνία με συναίνεση»

«Συναίνεση». Αυτός είναι ο σκοπός όπως τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα παρουσιαστούν οι ιδέες και οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Σκοπός είναι να αντικατασταθεί η κοστοβόρα ασυμφωνία με ουσιαστική συναίνεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών.

Xαρακτηριστικές του κλίματος που επικράτησε στην κρίσιμη συνεδρίαση, είναι οι δηλώσεις που έκαναν οι περισσότεροι υπουργοί της ευρωζώνης προσερχόμενοι στο Eurogroup.  Θεωρούν δεδομένο ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας» και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει προτάσεις που θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αλλιώς όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  Β.Σόιμπλε εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «θα υπάρξουν νέες προτάσεις» και συμπλήρωσε : «Δεν εξαρτάται από μας, εξαρτάται από την Ελλάδα». Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη απάντησε: «Δεν μπορεί να μιλά κανείς για τα πάντα δημοσίως. 

Απαισιόδοξος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Απαισιόδοξος για μια συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Δεν έχω μεγάλες ελπίδες για σήμερα, η συμφωνία με την Ελλάδα απαιτεί περισσότερα βήματα από την Αθήνα, πρέπει να είναι αξιόπιστη και να έχει διάρκεια. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πρόοδο σήμερα, αλλά θα προσπαθήσουμε», συμπλήρωσε.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι εναλλακτικές προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα ήταν ευπρόσδεκτες, σημειώνοντας όμως ότι αυτές θα πρέπει να βασίζονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. «Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στις θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να σχολιάσει. Είπε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους διεθνείς πιστωτές της, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι σοβαρή.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους και στις κινήσεις που αναμένει η Αθήνα από τους πιστωτές της για μια συνολική λύση, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «ισχύει ακόμη η δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους, υπό τον όρο ότι η Αθήνα πληροί τους όρους. Η Ελλάδα όμως δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τους όρους για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του χρέους».

Η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την είσοδό της στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε περισσότερο διαλλακτική απ’ οτι στη συνέντευξη Τύπου που είχε προηγηθεί του Eurogroup. Επισήμανε πως «θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι», αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πόρτα για συμφωνία.

«Αν υπάρξουν αξιόπιστες προτάσεις στο τραπέζι, τότε φυσικά θα τις εξετάσουμε» δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είναι παρούσα στο Eurogroup προκειμένου να παρουσιάσει την έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στις καταστατικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όταν δίνουμε ένα δάνειο, τα χρήματα έρχονται από τη Σενεγάλη, τη Σρι Λάνκα, την Ελβετία. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, γιατί δανείζουμε δικά τους λεφτά»  πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, υποστήριξε ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών δεν είναι πολύ μεγάλες και θεωρεί ότι με διάλογο θα μπορέσει να δοθεί λύση.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια συνάντηση που θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία και γι΄ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε».

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, πλέον «η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο», ενώ αναφερόμενος στην επέτειο της μάχης του Βατερλό, είπε: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία και δεν έχω καμία όρεξη να επιστρέψουμε στην εποχή του Βατερλό, όταν οι Ευρωπαίοι παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα μόνο κράτος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here