Η Βαρκελώνη έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους πρόσφυγες από την Αθήνα

Η Βαρκελώνη είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Αθήνα τόνισε η δήμαρχος της πόλης Ada Colau προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Κατά τη διήμερη επίσκεψη του κ. Καμίνη, η δήμαρχος κυρία Colau εξέφρασε τη στήριξή της στην Αθήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι η Βαρκελώνη είναι έτοιμη να δεχθεί τους πρώτους 100 πρόσφυγες από την Αθήνα. Προανήγγειλε ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό, καλώντας όλες τις πόλεις να δείξουν την ίδια αλληλεγγύη.      

Η δήμαρχος Βαρκελώνης Ada Colau κάλεσε την κυβέρνηση της Ισπανίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να απορροφήσει τον αριθμό των προσφύγων που της αναλογούν.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επίσημος προσκεκλημένος των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Βαρκελώνη για την Αστική Ανθεκτικότητα, τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ των πόλεων –εν αντιθέσει με την απροθυμία που δείχνουν τα κράτη- στη διαχείριση του προσφυγικού κύματος, καθώς και στην αντιμετώπιση των συνεπειών του μεταναστευτικού ζητήματος γενικότερα. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η Ελλάδα αποδείχθηκε τελείως απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης.

 «Η προσφυγική κρίση θα αντιμετωπιστεί μόνο αν η πίεση επιμεριστεί δίκαια μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και το καθένα αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος των πόλεων και της μεταξύ τους συνεργασίας καθίσταται όλο και πιο σημαντικός. Υπενθύμισε τη συνεργασία μεταξύ των πόλεων του Άμστερνταμ, του Βερολίνου, του Ελσίνκι και φυσικά της Βαρκελώνης και της Αθήνας στο πλαίσιο του European Partnership for theUrban Agenda, που αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. τον προσεχή Ιούνιο.

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν απολύτως απροετοίμαστη να δεχτεί τόσο μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, αν και ήδη από το 2014 τα πρώτα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται». Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι από την πόλη της Αθήνας έχει διέλθει το 80% από τις περίπου 900 χιλιάδες ανθρώπων που έχουν εισέλθει στη χώρα. Για το λόγο αυτό, είπε, ήδη από το καλοκαίρι του 2015 η Αθήνα παραχώρησε τον πρώτο χώρο για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι λείπει η ισχυρή ηγεσία και η στρατηγική, με αποτέλεσμα τον διχασμό της Ευρώπης μπροστά σε μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση στην Ειδομένη δεν τιμά την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here