Βαλς: «Η Γαλλία αρνείται την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

«Ο,τι αποδυναμώνει την Ελλάδα μας αποδυναμώνει όλους συλλογικά. Εμείς, η Γαλλία, θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό».

Mε αυτή τη φράση άρχισε και ξεκίνησε την ομιλία του γαλλική Βουλή, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς, καταχειροκροτούμενος από τους σοσιαλιστές βουλευτές, τονίζοντας ότι αρνείται να εξετάσει το ενδεχόμενο Grexit.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις «ισορροπημένες» και «θετικές».«Θα ήθελα να πω εδώ ότι αυτό το αίτημα, αυτή η επιστολή, είναι ισορροπημένη, θετική. Είναι απόδειξη μιας αληθινής βούλησης να υπάρξει πρόοδος και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό βήμα που επιτρέπει να γίνει διάλογος».

Σε μία προσπάθεια, να προλάβει την κριτική της αντιπολίτευσης, ο Βαλς τόνισε ότι η Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται πίσω από τη Γερμανία στις διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η αποδοχή μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ομολογία αδυναμίας και αντίθετη στις δεσμεύσεις μας». «Αρνούμαι», πρόσθεσε.

Στρέφοντας τα βέλη του στη γαλλική αντιπολίτευση, ο γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Δεξιά θα χρησιμοποιήσει την ελληνική κρίση για να πλήξει τον Φρανσουά Ολάντ τον οποίο συνεχάρη για τη μέχρι σήμερα στάση του.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει «ήρεμα» από το ευρώ επεσήμανε στη συνέχεια ο Βαλς, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς όλους όσοι – εντός και εκτός Γαλλίας – έχουν κατά καιρούς μιλήσει για «friendly Grexit».

Για τον Βαλς, «είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια βιώσιμη πορεία του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια», υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό της».

 

Ο Βαλς δήλωσε ότι εάν υπάρξει συμφωνία, η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει επ’ αυτής.

Παράλληλα, απηχώντας την τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, σημείωσε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί «γεωπολιτικό διακύβευμα υψίστης σημασίας», αναφερόμενος ιδίως στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, «τους δεσμούς με τη Ρωσία, τον ορθόδοξο κόσμο» και το θέμα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Μανουέλ Βαλς επισήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε φρικτές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Η επίθεση φιλίας του Βαλς προς την Ελλάδα συνεχίστηκε και μέσω Facebook. Ο γάλλος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, έγραψε στα ελληνικά: «Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here