Ντομπρόφσκις: Η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Eύσημα στη χώρα μας για τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις αποδίδει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, συνδέοντας ωστόσο ευθέως την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας με την πρόοδό τους.

Ο Βαλ. Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit» τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη σταθερότητα.

Στο ερώτημα αν λόγω των επερχόμενων εκλογών υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα, απαντά ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ελλάδας, αλλά από την άλλη μεριά πρόκειται και για μια συμφωνία των πιστωτών με το ελληνικό κράτος, η οποία υπεγράφη προ ορισμένων ημερών και αυτό ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν είναι πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει μέχρι τον Οκτώβριο να αλλάξει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, ο κ. Ντομπρόφσκις λέει ότι τα αναγκαία και φιλόδοξα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπονται από το μνημόνιο, ενώ κάθε βήμα θα παρακολουθείται από τους θεσμούς και οι καταβολές των χρημάτων θα εξαρτώνται από το αν πράγματι θα υπάρχει πρόοδος.

Στην ερώτηση αν άλλαξαν ορισμένα πράγματα στις διαπραγματεύσεις με τον νέο υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, χαρακτήρισε τον τελευταίο ιδιαίτερα επαγγελματία και πιο συνεργάσιμο από τον προκάτοχό του, δεδομένου ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του κατεγράφη μια αλλαγή, η οποία κατέστησε δυνατή την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ ξεπεράστηκαν πάμπολλα εμπόδια κατά τις συνομιλίες. Ο Ντομπρόφσκις, μάλιστα, επαινεί τον κ. Τσακαλώτο για το θετικό του ρόλο και εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here