Βάιντμαν: Ενας Γερμανός επικεφαλής της ΕΚΤ;

Ένας Γερμανός ως προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα και η στιγμή είναι κατάλληλη.

Ο κ. Βάιντμαν είχε δηλώσει σε εκδήλωση στη Βιέννη τον Μάρτιο ότι θεωρεί τον εαυτό του πιθανό διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στον όμιλο Funke, επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι κάθε μέλος της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει τη δημιουργική θέληση να συμμετάσχει σε έναν διαφορετικό ρόλο στη νομισματική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ντράγκι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές, «εάν ο Βάιντμαν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, δύσκολα θα βρεθεί υποψήφιος να τον αμφισβητήσει». Προς το παρόν στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Βάιντμαν φαίνεται πάντως να αντιδρούν Γάλλοι και Ιταλοί.

«Τέλος στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ»

«Τώρα είμαστε πλέον έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην κρίση, αλλά και για την άσκηση μιας νομισματικής πολιτικής πίσω σε πιο οικείο έδαφος, για να καθορίσουμε τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής για το μέλλον», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν. Κατά την άποψή του, η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει ταχέως να σταματήσει τις αγορές ομολόγων. «Δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του Συμβουλίου, αλλά νομίζω ότι είναι λογικό, σύντομα να υπάρξει μια σαφήνεια και να ανακοινωθεί μια ημερομηνία λήξης». Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ είναι στις 14 Ιουνίου στη Ρίγα και στις 26 Ιουλίου στη Φρανκφούρτη.

Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικού ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, οι οποίες θεωρούνται αμφιλεγόμενες στη Γερμανία, θα πρέπει να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό που θα συμβεί μετά είναι ακόμα ασαφές.

Η παραδοχή ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα συνεχιστούν πέρα ​​από το τέλος του έτους φαίνεται εύλογη, δήλωσε ο Γερμανός αρχιτραπεζίτης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here