Β. Αποστόλου στο presspublica: Δίκαιη η αγανάκτηση των αγροτών

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

«Εμείς από πολιτική άποψη και από θέση δεν δαιμονοποιούμε τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Γιαυτό είμαστε ανοιχτοί σε συνάντηση με όλους τους φορείς των αγροτών. Πολύ περισσότερο σήμερα που βρεθήκαμε να είμαστε ασυνεπείς απέναντι στα όσα τους είχαμε πεί πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, καθώς υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε με τους εταίρους και δανειστές μας για να γλυτώσουμε τα χειρότερα. Ο ελληνικός λαός και ειδικά οι αγρότες, των οποίων το ήμισυ του εισοδήματος προέρχεται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, γνωρίζουν τι θα σήμαινε η περιπέτεια της εξόδου από την ευρωζώνη, και συνεπώς το γιατί φέραμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μια λύση, για να μην καταστραφεί η χώρα».

Μιλάμε με τον Ευάγγελο Αποστόλου, υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης.

-Δίκαιη η αγανάκτηση των αγροτών;

Οι αγρότες λοιπόν σήμερα έχουν δίκιο στην αγανάκτησή τους, αλλά το βασικό είναι να βρούμε τρόπους να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της συμφωνίας και να μπούμε στην ανάπτυξη. Θέλουμε λοιπόν συνεργασία με τους αγρότες στις μάχες που έρχονται.

-Το αγροτικό επάγγελμα έχει μέλλον στη χώρα μας;

Οι ευκαιρίες είναι μεγαλύτερες στον αγροτικό τομέα είναι μεγαλύτερες από άλλους τομείς της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και βέβαια να έχουν πάντα οι αγρότες το μυαλό τους στην αγορά και όχι μόνον στις επιδοτήσεις. Να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να προσαρμόζονται και να μην φοβούνται τα συλλογικά σχήματα, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, γιατί έτσι θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί.  Εμείς από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε. Ήδη ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και είναι έτοιμο να τεθεί σε διαβούλευση το  νομοσχέδιο για την συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών, που θα δίνει κίνητρα για τη συλλογική δράση και τη συνένωση δυνάμεων.

-Λογικό να φορολογείται ο αγρότης;

Να φορολογείται, αλλά με τρόπο δίκαιο που να επιτρέπει την ανάπτυξη του τομέα. Εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και δίκαιη κατανομή των βαρών.

Σας λέω ορισμένα σημεία της πρότασης αυτής: Ολοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Επιπλέον με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών θα επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, καθώς επίσης οι νέοι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, όσοι καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λ.π.

-Τα βασικά σημεία για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα;

Στην ομιλία μου για τις προγραμματικές δηλώσεις κατέθεσα μερικά βασικά σημεία των παρεμβάσεών μας, που συγκροτούν ένα σχέδιο για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα. Αν δεν δούμε από μηδενική βάση τη συγκρότηση του αγροτικού χώρου και δεν κάνουμε τις αναγκαίες δομικές αλλαγές, θα το χάσουμε το παιχνίδι. Στο επόμενο διάστημα το σχέδιό μας θα πάρει μια ολοκληρωμένη μορφή, με τους εξής βασικούς άξονες:

■ Πρώτα απ’ όλα θα δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας. Θα δημιουργήσουμε την «κάρτα του αγρότη», με την οποία θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται.

■ Επίσης, θα ανασυγκροτήσουμε τον μηχανισμό διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα και να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Θα μειωθούν έτσι εντυπωσιακά και τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

■ Θα ενισχύσουμε μέσω κινήτρων συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης. Συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών κ.λπ. Ταυτόχρονα όμως θα δημιουργήσουμε δομές αυστηρού ελέγχου των οργανώσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έχουν δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τους συνεταιρισμούς.

■ Συντάσσουμε επιχειρησιακό σχέδιο προώθησης των εξαγωγών σε χώρες-στόχους και αναζητούμε νέες αγορές, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

■ Φέρνουμε τον γεωπόνο και πάλι στο χωράφι. Με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.

Σας είπα κάποιες χαρακτηριστικές παρεμβάσεις, αλλά θα δείτε το σχέδιο ολοκληρωμένο σε λίγο καιρό…

-Πως θα επιστρέψουν οι νέοι στην ύπαιθρο;

Τα κίνητρα στους νέους αγρότες είναι βασικός άξονας του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο -παρεμπιπτόντως- θα ξεκινήσει εμπροσθοβαρώς από την αρχή του 2016. Πρέπει εδώ να πούμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση επιφυλάσσει προνομιακή αντιμετώπιση στους νέους αγρότες. Θα έλεγα με την ευκαιρία αυτή στους νέους που θέλουν να μπουν στην αγροτική παραγωγή να το τολμήσουν και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που τους δίνονται. Θέλουμε να ασχοληθούν με τη γεωργία, όχι μόνον τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν και να κάνουν κάτι άλλο, αλλά η ενασχόληση με τη γεωργία να είναι μια επιλογή των άξιων και μορφωμένων νέων.

-Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια της ΑΤΕ;

Οσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια αγροτών ή αγροτικών φορέων προς την πρώην ΑΤΕ, τα οποία -όπως ξέρετε- έχουν μεταφερθεί στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, έχει γίνει η προεργασία, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ξεκαθάρισμα και έπειτα από μελέτη βιωσιμότητας να υπάρξει ένα γενναίο κούρεμα, ακόμα και 50%, για τις περιπτώσεις βεβαίως που μπορούν να έχουν μια προοπτική βιωσιμότητας. Μεγάλο μέρος των οφειλόμενων ποσών αποτελεί τόκους υπερημερίας και εν γένει επιπλέον χρεώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here