Βαρουφάκης: Υψηλόβαθμοι υπουργοί πίεσαν τον Τσίπρα να συμβιβασθεί

Για πιέσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ώστε να συνθηκολογήσει, μιλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε νέα συνέντευξή του στο αυστραλιανό περιοδικό «The Monthly».

Ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει με λεπτομέρεια πως έζησε ο ίδιος τις δραματικές ώρες αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν μπήκα στο Μαξίμου, υπήρχε  μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, η οποία ήταν αρνητικά φορτισμένη. Φαινόταν ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη νίκη του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, μόλις λίγες ώρες αργότερα, προσπάθησαν να μετατρέψουν το “όχι” σε “ναι”, δηλαδή σε μία συνθηκολόγηση», υπογραμμίζει.

Ο κ. Βαρουφάκης αποφεύγει να κατονομάσει τους συγκεκριμένους υψηλόβαθμους υπουργούς, προσθέτει ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης «έβλεπαν» το δημοψήφισμα ως στρατηγική εξόδου και όχι ως στρατηγική μάχης. «Όταν το συνειδητοποίησα, αποφάσισα να παραιτηθώ, εφόσον ο Πρωθυπουργός ακολουθηθεί και ο ίδιος την πολιτική της υπαναχώρησης» προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης.

Αναπαράγοντας την επίμαχη στιχομυθία με τον Πρωθυπουργό τη νύχτα της 5ης προς 6ης Ιουλίου, ο πρώην υπουργός αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Τσίπρας με κοίταξε και μου είπε: “Ξέρεις ότι δεν θα μας δώσουν μία συμφωνία. Θέλουν να μας ξεφορτωθούν”. Μετά μου είπε την αλήθεια, ότι άλλα μέλη της κυβέρνηση τον πίεσαν προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού. Ήταν απόλυτα θλιμμένος»

Kαι συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης: «Τότε εγώ του απάντησα ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε βάσει των επιλογών που είχε. “Δεν είμαι εδώ για να σε υπονομεύσω» πρόσθεσα και πήγα σπίτι μου. Από τις 4:30 το πρωί έως τις 9:00 συνέγραφα την επιστολή παραίτησής μου, η οποία ήθελα να φανεί υποστηρικτική προς τον Αλέξη. Παράλληλα, ήθελα να καταδείξω τους λόγους για τους οποίους αποχωρώ και ότι δεν εγκαταλείπω εγώ το πλοίο, αλλά το πλοίο από μόνο του εγκαταλείπει την πορεία του.»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here