Τουρκικό δημοψήφισμα: Πύρρεια νίκη Ερντογάν με 51,3%

Ολοκληρώνεται σε λίγο η καταμέτρηση των ψήφων του τουρκικού δημοψηφίσματος, που θα κρίνει τη μορφή που θα έχει στο μέλλον η Τουρκική Δημοκρατία. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το ναι στον Ερντογάν παίρνει το 51,3% των ψήφων έναντι 48,7% που συγκεντρώνει το «όχι».

Ο Ερντογάν έχασε και την Κων/πολη, όπου στο 99% των ψήφων το «όχι» συγκέντρωσε το 51% έναντι 49% που πήρε το ‘Ναι». και την Αγκυρα και τη Σμύρνη. Η απώλεια όλων των μεγάλων αστικών κέντρων, δεν στοίχισε στον Ερντογάν τη νίκη, είναι όμως μια συμβολική ήττα του προέδρου, που καταφέρνει να πετύχει μια Πύρρια νίκη», στην καταπονημένη και διχασμένη Τουρκία.

 

Θα καταμετρηθούν και τα ψηφοδέλτια χωρίς επίσημη σφραγίδα, ανακοίνωσε η Επιτροπή Εκλογών, προκαλώντας αντιδράσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν υψηλό προβάδισμα στο «ναι». Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 21:00.

Νωρίτερα, τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε το NTV έδειχναν ότι με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το «ναι» συγκέντρωνε ποσοστό 63%.

Ωστόσο, όσο περισσότερα εκλογικά τμήματα εντάσσονται στο αποτέλεσμα, το ποσοστό του «ναι» σημειώνει πτώση.

Ευρωπαίοι παρατηρητές των εκλογών έδιναν 61,8% στο «ναι», στο 30% των ψήφων.

Οι Τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα με καταμετρημένο το 27% ψηφίζουν ναι στον Ερντογάν με ποσοστό 34.2% και όχι με ποσοστό  65.8%

Στην Ουγγαρία, με καταμετρημένο το 50%, το όχι παίρνει 77% των ψηφισάντων.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε ότι θα καταμετρηθούν κανονικά και τα ψηφοδέλτια που βρίσκονται σε φακέλους χωρίς την επίσημη σφραγίδα. Η απόφαση προκαλεί προβληματισμό, για το ενδεχόμενο νοθείας.

Ήδη, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αντέδρασε στην απόφαση της Επιτροπής Εκλογών, σημειώνοντας ότι θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας».

Οι κάλπες του τουρκικού δημοψηφίσματος έκλεισαν στις 17:00. Στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, οι κάλπες του δημοψηφίσματος έκλεισαν μία ώρα νωρίτερα, στις 16:00, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Σε κάποια εκλογικά τμήματα που υπήρχε ακόμη κόσμος, η διαδικασία συνεχίστηκε και μετά τις 17:00, έως ότου ψηφίσουν και εκείνοι που περίμεναν στην ουρά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here