Γαλλία: Καθησυχαστικές οι αρχές μετά την έκρηξη στο πυρηνικό σταθμό της Flamanville

Δεν υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος, μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την καθησυχαστική δήλωση των γαλλικών αρχών σχετικά μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί στον πυρηνικό σταθμό της Flamanville.   

H έκρηξη σημειώθηκε έξω από πυρηνικό τομέα του εργοστασίου, επισημαίνουν οι γαλλικές εφημερίδες «Le Monde » και «Le Figaro». Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Ouest France», για προληπτικούς λόγους, ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός έχει δύο αντιδραστήρες: η παραγωγή του αντιδραστήρα 1 έχει διακοπεί. Ο δεύτερος αντιδραστήρας εξακολουθεί να λειτουργεί. Δεν υπάρχουν θύματα και μόνο πέντε άτομα εισέπνευσαν τοξικά αέρια, σύμφωνα με ανακοίνωση των γαλλικών αρχών.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο μηχανοστάσιο της μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Η Γαλλία διαθέτει συνολικά 58 πυρηνικούς σταθμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι 40 ετών το 2020.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας τους πέραν των 40 ετών, επισημαίνοντας πως αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα ασφάλειας, το οποίο είναι πολύ περίπλοκο τεχνικά. Το πρόβλημα δεν μόνο τεχνικό αλλά και οικονομικό. Οι εταιρίες διαχείρισης αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και προβλήματα χρηματοδότησης. Η Γαλλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια , έχει στόχο να υιοθετήσει πιο πράσινες μορφές ενέργειας.

Οι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες τρίτης γενιάς θεωρήθηκαν αρχικά ασφαλής τεχνολογία.  Το πυρηνικό εργοστάσιο της Flamanville ήταν να προσαρμοστεί σε μία πιο πράσινη μορφή ενέργειας από το 2012. Η ημερομηνία όμως μετατέθηκε για το 2018.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here