Β.Φάιμαν: «Ταπεινωτική και περιττή η πρόταση του Σόιμπλε» για Grexit

Ικανοποίηση εξέφρασε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βερνερ Φάιμαν για το γεγονός ότι ενισχύθηκαν εκείνες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ευκαιρία. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Φάιμαν άφηεσε νέες αιχμές κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Ένας αποκλεισμός της Ελλάδας θα είχε για εμάς μεγάλο πολιτικό, ηθικό και οικονομικό κόστος, όπως επίσης εκτεταμένες συνέπειες για την Ευρώπη, και δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι ένα Grexit δεν θα κόστιζε τίποτε», τόνισε ο Φάιμαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ».

Ο κ. Φάιμαν τόνισε πως εδώ πρόκειται για ανθρώπους και όχι για αριθμήτικα παιχνίδα, και συνέχισε λέγοντας ότι ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών υπολόγισε το κόστος για ανθρωπιστική βοήθεια στην περίπτωση ενός Grexit σε 50 δισ. ευρώ.

Η κρίση στην Ελλάδα πλήττει, όχι αυτούς που την προκάλεσαν, αλλά τους φτωχότερους στον ελληνικό πληθυσμό, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθούν, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε πως η συντριπτική πλειονότητα των ηγετών ήθελε μια ισότιμη συζήτηση και κανένας τους, ούτε και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, δεν υπεραμύνθηκε της πρότασης του Γερμανού υπουργού να αποπεμφθεί σταδιακά η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, κάτι που ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, «μια ταπεινωτική και περιττή πρόταση του Σόιμπλε».

Σχολιάζοντας τη «δραματικότητα» των διαπραγματεύσεων, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι κατά διαστήματα είχε πιστέψει πως δεν είναι πλέον δυνατό ένα αποτέλεσμα.

Σε δήλωσή του που έχει να κάνει με τους λόγους της μακράς αντιπαράθεσης, ο κ. Φάιμαν επεσήμανε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε η Ελλάδα να βρει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή ήταν «μια πρόταση που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και είναι επίσης ανόητη καθώς ιδιωτικοποιήσεις σε εποχή κρίσεων και κάτω από πίεση χρόνου, έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα», γι’ αυτό και απορρίφθηκε από τους ηγέτες, τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος Grexit, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here