Χουλιαράκης: Λύση γρήγορα τώρα αλλιώς θα μπούμε σε μπελάδες και συζητήσεις για 4ο μνημόνιο

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Στην ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης γρήγορα, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε ομιλία του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι είναι καλύτερα να βρεθεί έστω και μία χειρότερη λύση τώρα, παρά μία καλύτερη σε πέντε μήνες.

Ο κ. Χουλιαράκης επέμεινε ότι η στάση της Ελλάδας είναι καθαρή, καθώς και ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, ενώ επεσήμανε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι πόσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους προτίθενται να δεχθούν η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει λογική να βρεθεί λύση σε πέντε μήνες, εκτιμώντας ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και πλησιάσει ο Ιούνιος, η χώρα θα μπει σε έναν κύκλο αβεβαιότητας, χωρίς να υπάρχει χρόνος να ανακάμψει.

Τόνισε δε ότι όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, πιθανώς επιθυμούν να βρεθεί η Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο για να υπογράψει οτιδήποτε.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Χουλιαράκης επέμεινε ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό είναι ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών στις χώρες αυτές», εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Εκείνοι που νομίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να αφεθεί να κυλήσει ως τον Ιούνιο επειδή η Ελλάδα θα είναι τότε με την πλάτη στον τοίχο κάνουν λάθος, κυρίως διότι μέχρι τότε θα έχουμε επανέλθει σε έναν τυπικό κύκλο αβεβαιότητας για τη ρευστότητα, το πρόγραμμα θα είναι στην ουσία νεκρό και θα αρχίσει μια συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα», είπε ο υπουργός.

«Θα βρεθούμε σε σοβαρούς μπελάδες», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση αυτού του κινδύνου και κάνει όλα όσα μπορεί να για τον αποτρέψει.

Στην ερώτηση για την απουσία του από τις Βρυξέλλες απάντησε ότι επικοινώνησε χθες με τον κ. Βίζερ με τον οποίο έκανε μία αποτίμηση της κατάστασης και συμφώνησαν να «γλιτώσει» ο κ. Χουλιαράκης ένα πρόσθετο ταξίδι στις Βρυξέλλες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που απουσιάζω. Συνήθως παρίσταμαι αλλά όχι πάντα. Έχουν υπάρξει αρκετά περιπτώσεις που με αντικαθιστά ο αναπληρωτής μου, ο οποίος είναι θεσμικά κατοχυρωμένος να βρίσκεται εκεί. Θα είμαι στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί ούτως ή άλλως για μια σειρά συναντήσεων», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης, που μίλησε με θέμα τις «συνθήκες για βιώσιμη ανάκαμψη» της Ελλάδας είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα ποιες παραχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι δε θα ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα «μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ». Επέκρινε δε το Ταμείο λέγοντας ότι έχει επανειλημμένα αποτύχει, με «τεράστια» απόκλιση, να προβλέψει τις επιδόσεις των δημοσιονομικών δεικτών στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι συμφωνεί με τη θέση του Ταμείου για ηπιότερους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους χαρακτήρισε «επιθυμητούς», αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με το Ταμείο στο ότι δεν έχει την ικανότητα επίτευξης υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ιδίως μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here