Τζαβάρας: Η κυβέρνηση γελοιοποιεί τη δικαιοσύνη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI-Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δριμεία κριτική στη κυβέρνηση την οποία εγκάλεσε ότι «δεν πιστεύει στη δημοκρατία» και «γελοιοποιεί τη Δικαιοσύνη», άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο κ. Τζαβάρας επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με αφορμή τα όσα είπε σχετικά την απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή φορολογικών υποθέσεων, κάνοντας λόγο για ειρωνικές, υβριστικές αναφορές κατά του ανώτατου δικαστηρίου.

«Στήθηκε σειρά υβριστικών αναφορών κατά των δικαστικών λειτουργών. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα σε βάρος της Δικαιοσύνης» είπε.

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να γελοιοποιείτε το Ανώτατο Δικαστήριο γιατί, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάλυπτε τους φοροφυγάδες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ειρωνεύτηκε ότι αυτή η απόφαση του ΣτΕ είναι αστοιχείωτη. Αλλά στοιχειωμένη είναι αυτή η κυβέρνηση. Πρώτη φορά ακούμε πρωθυπουργό να λέει «θεσμικό εμπόδιο» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου» δήλωσε.

«Θα πρέπει να ντρέπεστε που χρησιμοποιείτε αυτή την επιχειρηματολογία. Δεν σας ενδιαφέρει η αρχή του κράτους δικαίου που είναι θεσμικά συνταγματικά κατοχυρωμένη. Αυτό που έκανε το ΣτΕ είναι να σταθμίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στο κράτος του δικαίου. Να επιβάλει την ασφάλεια του κράτους δικαίου για να γνωρίζει ο πολίτης μέχρι ποιού σημείου η ελευθερία του κινδυνεύει» ανέφερε.

Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και τρία χρόνια δεν κατάφερε να εξαλείψει τα «παραμαγαζάκια» που η ίδια κατήγγειλε ότι είχαν στηθεί, ενώ μίλησε για «συναδέλφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας που με ροβεσπιέρικη μανία αναφέρονται στο αμαρτωλό παρελθόν».

Και προσέθεσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα λέει το Σύνταγμα τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εσάς, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να πείτε ότι το ΣτΕ κάλυψε την φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η πανηγυρική διακήρυξη του κράτους δικαίου από αυτούς που ήρθαν δήθεν για να μας σώσουν. Τρία χρόνια δεν καταφέρατε το προφανές. Δεν πιστεύετε στη δημοκρατία. Δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από τη δημοκρατία. Αυτό όμως εμπεριέχει την απειλή της παντοδυναμίας της πλειοψηφίας να μετατρέψει την δημοκρατία σε δεσποτισμό γιατί κανένας δεν συζητά τα δικαιώματα του ανθρώπου. Δεν έχετε την ικανότητα να διακρίνετε τίποτα πίσω από τη μύτη σας».

Ευθύνες όμως επέρριψε ο κ. Τζαβάρας και για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση γνώριζε το προφανές και κατάδηλο, ότι η Βουλή δεν έχει την αρμοδιότητα να παραπέμψει τον πρώην υπουργό.

«Αρμόδιο για την άσκηση ποινικής δίωξης είναι το ποινικό δικαστήριο. Άλλο διαβιβάζω στη Βουλή και άλλο παραπέμπω. Είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε το σύνταγμα που λέει ότι ο σεβασμός και η αξία του ανθρώπου αποτελεί υποχρέωση του κράτους για την προάσπιση τους» είπε.

«Δεν πιστεύετε στη δημοκρατία που εμείς οι νεοφιλελεύθεροι πιστεύουμε και είμαστε συνεπείς. Γιατί εσείς στην Αριστερά, έχετε την αντίληψη ότι το κράτος δικαίου είναι φετιχισμός της αστικής τάξης και αυτόν πολεμάτε» κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here