Τζανακόπουλος: Προχωρούμε στην υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ-Σήμερα ενημερώνονται οι θεσμοί ότι δεν χρειάζονται περικοπές συντάξεων

«Θα προχωρήσουμε με την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και στις μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε σιγά σιγά η έξοδος από το μνημόνιο να αρχίζει να αποτυπώνεται στην καθημερινή ζωή των πολιτών».
Αυτό τόνισε μιλώντας στον Real Fm, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.Οπως είπε, σήμερα οι υπουργοί θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους ων θεσμών ότι δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός λόγος να εφαρμοσθούν οι περικοπές στις συντάξεις.
Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του:
 
Για την ΝΔ 
 
Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να αποφύγει το διάλογο και να δημιουργήσει σύγκρουση καθώς παρουσίασε ένα πίνακα που δείχνει τη μεταβολή στη φορολογία για το 2015-2016 υποστηρίζοντας ότι ο πίνακας αυτός αποτυπώνει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στη χώρα. Του είπα ευθέως ότι λέει ψέμματα και χθες επανήλθα και του απέδειξα αυτά που έλεγα ότι δηλαδή προσπάθησε να εξαπατήσει και να παραπλανήσει τους πολίτες καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια αλλά 6η στην ΕΖ και 8η στην ΕΕ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται δημόσια συζήτηση για το ύψος της φορολογίας και την κατανομή της όμως αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται στη βάση των πραγματικών δεδομένων και όχι με βάση το πολωτικό και καταστροφολογικό αφήγημα της ΝΔ.
 
Η αντιπολίτευση και ο αντιπολιτευτικός Τύπος έχουν μια ευκολία να αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός έκανε χθες μια ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης. Κατόπιν, στη διάρκεια των ερωτήσεων, τόσο από τη μεριά του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και από τη μεριά των ευρωβουλευτών της ΝΔ, τέθηκαν ερωτήσεις για ζητήματα εσωτερικής ατζέντας τα οποία ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε παρά να απαντήσει. Και σήμερα κατηγορούν τον Πρωθυπουργό ότι επέλεξε να εξάγει την εσωτερική πολιτική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Παράλληλα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο φιλικός της Τύπος συζητούν διαρκώς για εκλογές. Ακούμε για εκλογές από τον 1ο μήνα της εκλογής του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ το 2016. Αυτό όμως συμβαίνει όχι για άλλο λόγο αλλά επειδή δεν μπορούν να κάνουν μια επί της ουσίας προγραμματική αντιπαράθεση. Κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης ή τα στελέχη της ΝΔ ανοίγουν το στόμα τους για να κάνουν προγραμματική αντιπολίτευση λένε ανατριχιαστικά πράγματα ή κάνουν παιδαριώδεις γκάφες. Τελευταίο παράδειγμα η πρότασή τους για την αντικατάσταση του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου με έναν ασφαλιστικό νόμο Πινοσέτ. Βούληση πάντως του Πρωθυπουργός είναι η εξάντληση της συνταγματικής θητείας αυτής της Κυβέρνησης. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή καθώς υπάρχει μια ασφαλής πλειοψηφία για την κύρωσή της.
 
Για τη συνάντηση με τους θεσμούς 
 
Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά στη συνάντηση που έχει σήμερα ο ΥΠΟΙΚ με την τρόικα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις. Στις προηγούμενες συναντησεις έπρεπε κάθε φορά να βρεθεί συγκεκριμένη συμφωνία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κάθε αξιολόγησης ώστε να προχωρήσουμε σε εκταμίευση χρημάτων. Τώρα η συνάντηση έχει να κάνει με την αναγκαία ενημέρωση και ανταλλαγή στοιχείων ώστε οι θεσμοί να φτιάξουν ένα report που θα καταθέσουν στο Eurogroup και στο οποίο θα περιγράφουν τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα και την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι Υπουργοί επίσης θα περιγράψουν σήμερα και θα εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός λόγος για να εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων κι αυτό θα μεταφερθεί στα ανώτερα κλιμάκια των θεσμών στην Ευρώπη.
 
Για το προσφυγικό 
 
Το 2015-2016 υπήρξε μια τεράστια έκρηξη των προσφυγικών ροών καθώς στη Συρία ισοπεδώνονταν ολόκληρες πόλεις. Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιεστική όταν οι χώρες του Βίζενγκραντ, με προεξάρχουσα την Ουγγαρία, αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους εγκλωβίζοντας έτσι χιλιάδες ανθρώπους στην ελληνική ενδοχώρα αλλά και στα ελληνικά νησιά. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και εντέλει καταλήξαμε στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που κατά ένα τρόπο η κατάσταση αποσυμπιέστηκε. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια νόμιμη και ασφαλής οδός. Εμείς προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αλλά και παράλληλα να τηρούμε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμά τους οι άνθρωποι αυτοί να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Κατά τη δύσκολη αυτή διαδικασία εμείς προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε την κατάσταση ωστόσο αν δεν υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και μια δίκαιη κατανομή των βαρών θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τη χώρα μας να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα. Εμείς κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας τόσο για να προστατεύσουμε αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους όσο όμως και τις τοπικές κοινωνίες.
 
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here