Τζανακόπουλος: Ολα έτοιμα για την τελική απόφαση εξόδου στις 21 Ιουνίου-Αργότερα ζητήματα χαλάρωσης μέτρων-Η κ. Γεννηματά έστριψε προς Μητσοτάκη-Εκλογές το 2019

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ

«Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στη διαπραγμάτευση και δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε καθυστερήσεις έως το Eurogroup της 21/06. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση που νομίζω ότι υπάρχει».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Επικρατείας Δημ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον σταθμό Αθήνα 984. Και πρόσθεσε με νόημα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: Αν η δημοσιονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει τότε θα μπορούσαμε αργότερα να δούμε μέτρα για τη χαλάρωση κάποιων πολιτικών λιτότητας αλλά τέτοιο θέμα στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα δεν υπάρχει».

Ο κ.Τζανακόπουλος είπε ακόμη:

• Η μεταμνημονιακή εποπτεία θα γίνει με βάση τους όρους που περιγράφονται στο καταστατικό του ESM και του ΔΝΤ και θα προσομοιάζει με αυτή που υπάρχει για τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από Πρόγραμμα.

• Το αναπτυξιακό μας σχέδιο παρουσιάστηκε στο EG και χαιρετίστηκε από όλα τα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Για ΜΑΡΙΝΑΚΗ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Για τον αν ο κος Μαρινάκης είναι ο καθοδηγητής του κου Μητσοτάκη αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις εφημερίδες του κου Μαρινάκη οι οποίες δίνουν τον τόνο και στην ουσία στρώνουν το χαλί στη ΝΔ σε μια σειρά από ζητήματα με ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν δήθεν “σκάνδαλα” αλλά και δίνοντας πολιτική γραμμή την οποία στη συνέχεια ξεσηκώνει ο κος Μητσοτάκης. Αλλά και από άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που όλα μαζί συγκροτούν αυτό το “μαύρο μέτωπο” της παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος. Μοναδικός του στόχος η παραγωγή καταστάσεων που θα μπορούσαν να πλήξουν την κυβέρνηση και να αποβούν πολιτικά αξιοποιήσιμες από τον κο Μητσοτάκη. 

Για ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπάρχει μεγάλη αντίφαση στο αίτημα της κας Γεννηματά για εκλογές τώρα και ταυτόχρονα στο αίτημά της για αναθεώρηση του Συντάγματος πριν λίγο καιρό. Εντάσσεται προφανώς σε μια πολιτική της επιλογή να στρίψει προς την υποστήριξη της ΝΔ. Αλλά και δεν κατανοώ την πολιτική λογική αυτή. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Πρόγραμμα και θα ήταν απολύτως παράλογη οποιαδήποτε τέτοια πολιτική εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Άλλωστε δεν υπάρχουν ανατροπές σε σχέση με αυτά που αποφάσιζε ο λαός το Σεπτέμβριο του 2015, παρά μόνο προς το καλύτερο. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές.

Για πΓΔΜ
Προϋπόθεση για επίλυση είναι η πΓΔΜ να δεχτεί την υποχρέωση αλλαγής της συνταγματικής της ονομασίας. Χρειάζεται μια συμφωνία που θα περιγράφει με σαφήνεια τα βήματα της επίλυσης: αλλαγή του ονόματος στις διεθνείς σχέσεις, στη συνέχεια αναγνώριση πχ. από την ελληνική πλευρά, στη συνέχεια αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ ώστε να ενταχθεί σε αυτό η νέα ονομασία και στη συνέχεια η υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας της ένταξης της γείτονος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Αυτή η θέση είναι μια θέση που η πΓΔΜ μπορεί να αποδεχτεί αλλά είναι και τεχνικά δυνατό να την υλοποιήσει.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεν υπάρχει νεότερο σε σχέση με τους 2 στρατιωτικούς μας. Έχουμε κάνει ότι περνάει από το χέρι μας και συνεχίζουμε να πιέζουμε αναμένοντας τις εξελίξεις στο πλαίσιο της τουρκικής δικαιοσύνης. Η κίνηση της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί το θέμα πολιτικά εκτιμώ ότι την απομονώνει διεθνώς. Για το τελευταίο περιστατικό το ΓΕΝ δεν έχει υπόνοια περί σκόπιμης ενέργειας αλλά για το ότι πρόκειται για ατύχημα. Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here