Τζανακόπουλος: Μεγάλη προοδευτική συμμαχία με σαφή στρατηγική και ριζοσπαστική πολιτική πρόταση αναδιανομής

Προοδευτική συμμαχία με σαφές στίγμα και ριζοσπαστική πολιτική αναδιανομής, ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση με θέμα «Προοδευτικό Μέτωπο Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά  με τον Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α’ Πειραιά,  και τον Γιάννη Ραγκούση.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας:

Σήμερα, η συγκυρία σε Ελλάδα και Ευρώπη εξακολουθεί να καθορίζεται κυρίαρχα από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης που στον έναν ή στον άλλο βαθμό χτύπησε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και οι οποίες τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια & τον αντισυστημισμό στις λαϊκές τάξεις: Περιορισμένη χρηματοπιστωτική επέκταση, περιορισμός έως κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, νέα φτώχεια, απορύθμιση της αγοράς εργασίας.

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Οι δυνάμεις του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος αφήνουν ανέγγιχτο το οικονομικό τους πρόγραμμα & επιδιώκουν να βρουν πρόσβαση στις λαϊκές τάξεις μέσω της υιοθέτησης της εθνικιστικής, ρατσιστικής & αντιμεταναστευτικής ατζέντας της ακροδεξιάς.

Έτσι έχουμε το πάντρεμα νεοφιλελευθερισμού –συνώνυμο της λιτότητας και της ακροδεξιάς. Σε πόσες χώρες της Ευρώπης δεν βλέπουμε αυτή τη μετάλλαξη και αυτή την ταση να κερδίζει έδαφος; Αυστρία – Ολλανδία – Ουγγαρία – Γερμανία με τον κο Βέμπερ και φυσικά και στην Ελλάδα με τον κο Μητσοτάκη.

Είναι ακριβώς επειδή το πρόγραμμά της ΝΔ προκαλεί ανατριχίλα σε όποιον εκτός από την οικονομική ελίτ το ακούει, ο κος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στις λαϊκές τάξεις με τη στροφή στην ακροδεξιά:

Αυτό έκανε με τη συμφωνία των Πρεσπών, αυτό κάνει με την ατζέντα τάξης και ασφάλειας αυτό κάνει με την αντιμεταναστευτική ρητορική, με την άρνηση του να συναινέσει σε οποιαδήποτε προοδευτική μεταρρύθμιση όπως το σύμφωνο συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου, αυτό κάνει με τον τρόπο που αντιδρά στις προτάσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Αλλά κυρίως αυτό κάνει με την στροφή του προς την παραπολιτική, την κιτρινη προπαγάνδα και τα fake news που αποτελούν το κλασικό εργαλείο της alt-right σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ΚΙΝΑΛ από την άλλη καθοδηγείται από ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος και την προσπάθεια να διεκδικήσει μια αδύνατη ιστορική δικαίωση για την επιλογή της εισόδου στο Μνημόνιο αλλά κυρίως για όσα έκανε μετά την ένταξη σε αυτό: κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, μειώσεις μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση του κατώτατου μισθού σε μια νύχτα, PSI.

Αυτός είναι ο λόγος που ταυτίζεται με τη ΝΔ και από κοινού συγκροτούν αυτό που μπορεί να ονομαστεί «μέτωπο του παλιού πολιτικού καθεστώτος».

 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

ΤΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Από τη μια λοιπόν έχουμε το μέτωπο του παλιού πολιτικού καθεστώτος και από την άλλη έχουμε το προοδευτικό μέτωπο, τη μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θέλει εκείνη να εκφράσει προνομιακά την λαϊκή δυσαρέσκεια και να δώσει οριστικό τέλος στην κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης που σοβεί στη χώρα εδώ και 8-9 χρόνια. Με διακυμάνσεις στην ένταση αλλά σίγουρα μια κρίση που συνεχίζεται.

Και για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει ένα σαφές στίγμα, μια σαφή στρατηγική, μια ριζοσπαστική πολιτική πρόταση αναδιανομής.

Διότι η Συμφωνία των Πρεσπών βεβαίως ήταν καταλύτης όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται εμβάθυνση της συζήτησης σε άλλα ζητήματα.

Όπως το το τι μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε και τι λέμε για τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας.

Η στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας την δεκαετία του 90 και του 2000 εν μέσω παγκοσμιοποίησης και ανοιχτής οικονομίας αποφάσισε να προωθήσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας και αυτό αποτέλεσε και το οριστικό της διαζύγιο από τον κόσμο της εργασίας.

Όμως ο τρόπος για να διασωθεί η ευρωπαική ενοποίηση είναι η προοδευτική συμμαχία να γίνει πρώτα από όλα η πολιτική δύναμη έκφρασης των μισθωτών.

Επομένως χρειάζεται πολιτική στήριξης της ενεργού ζήτησης – που στηρίζει έτσι και τη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Χρειάζεται αυξήσεις στους μισθούς – συλλογικές διαπραγματεύσεις – εργασιακή αξιοπρέπεια – αμοιβή των υπερωριών. Αυτή η πολιτική εξάλλου είναι και πολιτική κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας.

Και έτσι θα στηριχτεί το κοινωνικό κράτος. Χρειάζεται στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και εγγύηση της καθολικής πρόσβασης.

Χρειάζεται προστασία των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων για να απαντήσουμε στα νέα ερωτήματα και στις νέες προκλήσεις που μας θέτει η ιστορική φάση όπως το νεοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα πρόβλημα της στέγης για το οποίο η Ελλάδα ήταν πλήρως απροετοίμαστη.

Και τέλος, χρειάζεται σύγκρουση ανηλεής με τα κατεστημένα συμφέροντα την ολιγαρχία και τη διαφθορά ώστε να μην επιτρεψουμε την παλινόρθωση των οικονομικών δικτύων, των κέντρων και των παράκεντρων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και τη χρεοκοπία.

Χρειαζόμαστε λοιπόν μια προοδευτική συμμαχία με στίγμα σαφές και ριζοσπαστικό. Νομίζω ότι έχουμε τη δύναμη και τις προυποθέσεις να τα καταφέρουμε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here