Τζανακόπουλος: Εξοδος από το πρόγραμμα, συμφωνία για το χρέος και την μεταμνημοναική εποπτεία οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Η ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, η έξοδος της χώρας στις αγορές και η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συμφωνιών για το χρέος και για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τ/σ Alpha.

«Διαπραγματευόμαστε την έξοδο από το πρόγραμμα» είπε, σημειώνοντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν για τη χώρα σχετικά τις περικοπές των συντάξεων, το 2019, και του αφορολόγητου το 2020. Σε ερώτηση για το εάν θα ισχύσουν, ή αν θα τα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, όπως δηλώνουν στελέχη της, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως προέχει να «ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις» για να βγει η χώρα από την κρίση. «Τα υπόλοιπα δεν εντάσσονται σε όσα συζητούμε με τους δανειστές μας» είπε και υπογράμμισε πως κάθε άλλη συζήτηση εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Υπενθύμισε ότι η υπεραπόδοση του 2016 και του 2017 επέτρεψε τη διανομή μερίσματος και εκτίμησε πως θα υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία και το 2018 σε σύγκριση με την υπέρβαση που μπορεί να καταγράψει η οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, σημείωσε πως «το αφορολόγητο αφορα το 2020. Για τις συντάξεις, σας υπενθυμίζω ότι πέρα από τα μέτρα έχουν ψηφιστεί και αντίμετρα».

Για την υπερφορολόγηση ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στον ΦΠΑ, ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχει και μειωμένη φορολογική βάση στην Ελλάδα». Έφερε, δε, ως παράδειγμα το μέσο εισόδημα που δηλώνεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε φραστικά στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος -όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος- υπόσχεται φοροελαφρύνσεις, αλλά «την ώρα που τις εξαγγέλει, μιλάει για περικοπές, δηλαδή απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μέσω καρτάργησης υπηρεσιών, αλλά και περικοπή κοινωνικών δαπανών».

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, «εφόσον το επιτρέψει η ελληνική οικονομία», χωρίς όμως να χάνεται ο στόχος που δεν είναι άλλος από τη συμφωνία για το χρέος.

Σχολιάζοντας τις διαφορετικές φωνές στο Κίνημα Αλλαγής σχετικά με το αίτημα για πρόωρες εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Το Κίνημα Αλλαγής ζει σε μια σουρεαλιστική κατάσταση, γιατί τσακώνονται μεταξύ τους για τον χρόνο των εκλογών, ενώ δεν είναι δικό τους θέμα το ποτέ θα διεξαχθούν. Ο μοναδικός που μπορεί να πάρει απόφαση για το πότε θα γινουν εκλογές είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Πρόσθεσε δε, πως «αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση, καθώς η κυβέρνηση αυτή θα είναι η μοναδική που θα έχει ολοκληρώσει 4ετία, μετά το 2004».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρισε ανεύθυνη τη στάση τής κ. Γεννηματά, να ζητά εκλογές, καθώς -όπως είπε- «μια οποιαδήποτε εκλογική μάχη αυτή τη στιγμή θα δημιουργούσε τεράστια ζημιά στην πορεία εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα».

Σε ερώτηση για τη «μάχη της καθημερινότητας», απάντησε: «Είναι μάχη της κυβέρνησης με τον εαυτό της. Κάνουμε ότι μπορούμε, παρά τις δυσκολίες με τους δανειστές, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των πολιτών». Συμπλήρωσε τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην υγεία, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας. «Έχουμε κάνει μια σειρά από βήματα και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» σημείωσε.

Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη με την υδροδότηση, λόγω της χθεσινής νεροποντής, επανέλαβε πως γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, ωστόσο διευκρίνισε ότι σε αυτή τη φάση γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού.

Τέλος, με αφορμή τις σημερινές επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον ομόλογό του της πΓΔΜ για θέμα της ονομασίας της γείτονος, επανέλαβε την πάγια θέση για συνθέτη ονομασία έναντι όλων και εκτίμησε ότι υπάρχουν η βούληση και οι τεχνικές προϋποθέσεις και από τις δυο πλευρές.

Λεπτομέρ
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here