Τζανακόπουλος: Ολοκλήρωση συμφωνίας χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα

«Aυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9».

Όπως επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και πως επομένως ανοίγει ο δρόμος επί της ουσίας για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία.

Σημείωσε ακόμη ότι «το μοναδικό 4ο μνημόνιο, που υπάρχει, είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη» και ότι κάνει (σσ. ο κ. Μητσοτάκης) προβολές, όταν μιλά για τέταρτα μνημόνια, «αλλά, ευτυχώς, δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει».

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα κέρδη για την ελληνική πλευρά, από τις διαπραγματεύσεις για την γ΄ αξιολόγηση: για την αύξηση (κατά περίπου 250 εκ., δηλαδή στα 910 εκατ. πια) που επιτεύχθηκε για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις χηρείας, για τα προνόμια των εργαζομένων. «Από εκεί και πέρα μια συμφωνία με τους δανειστές πάντα έχει και σημεία που δεν θα επέλεγε η κυβέρνηση εφόσον βρισκόταν εκτός καθεστώτος επιτροπείας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, απάντησε ότι η συμφωνία, όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων, αλλά υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, καθώς υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Είναι ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο νομικά και πολιτικά, αλλά νομίζω ότι πήραμε το καλύτερο δυνατό, με δεδομένες τις συνθήκες» είπε. Σχετικά με το ενδεχόμενο απεργιών, επισήμανε ότι στις δημοκρατίες υπάρχουν και οι απεργίες και οι αντιδράσεις των πολιτών και ο δημοκρατικός διάλογος. «Εμείς θα μιλήσουμε και με τους εργαζόμενους και με τους πολίτες των περιοχών και έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε, καθώς το βασικό θέμα που εμείς θέταμε από την αρχή ήταν ότι θα πρέπει να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας και αυτό το έχουμε καταφέρει».

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ σε νησιά, ανέφερε ότι «τεχνικά και τυπικά δεν ανήκει στο SLA, θα υπάρχει μια συζήτηση που τρέχει με τους θεσμούς, δεν θέλω να προεξοφλήσω την εξέλιξή της».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here