Τζανακόπουλος: Καμία επιβάρυνση από τα νέα μέτρα-Θα νομοθετηθούν και θα ισχύσουν μαζί με τα αντίμετρα από το 2019

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την εμπέδωση της σταθερότητας που θα ωθήσουν την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθάρισε ότι μαζί με τα όποια νέα μέτρα νομοθετηθούν από τώρα για το 2019 και μετά θα νομοθετηθούν και αντίστοιχα αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να εξισορροπείται πλήρως και να γίνει μηδενική η δημοσιονομική επιβάρυνση.

Ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε από την Γερμανία να επιστρέψει στον ρεαλισμό και δεχθεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% και επιτέθηκε στη Ν.Δ. την οποία κατηγόρησε ότι επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία.

Οπως σημείωσε, όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριό της, τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερα η Ν.Δ. να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για γρήγορο και με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πως μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική.

Ο κ. Τζανακόπουλος, διευκρίνισε ότι τα όποια μέτρα νομοθετηθούν θα συνοδεύονται από νομοθέτηση και αντισταθμιστικών μέτρων ώστε το αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Οπως εξήγησε αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού με το ΔΝΤ που απαιτούσε αλλαγή στο μείγμα πολιτικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, η προνομοθέτηση μέτρων δεν είναι αντισυνταγματική, σε σχέση με την νομοθέτηση υπό αίρεση, την οποία απαιτούσε το ΔΝΤ κι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Η ψήφιση μάλιστα των μέτρων και αντιμέτρων, θα λαμβάνουν υπόψη τους και θα εμπερικλείουν ως προυπόθεση την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου  για πρωτογενές πλεόνασμα 3,55 το 2019. Εάν αυτός δεν επιτευχθεί, τότε θα υπάρξει άλλου είδους συζήτηση για ποιά μέτρα και περικοπές δαπανών θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.

Εξάλλου, αναφορικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, «τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού». «Αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ  να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία, ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

Αναλύοντας τα βασικά σημεία της συμφωνίας ανέφερε:

Από τη χθεσινή συμφωνία προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον: επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.

Δεύτερον: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους.

Η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης.

Τρίτον: Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέτρα το 2019.

Τέταρτον: Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here