Τζανακόπουλος για βρετανικές εκλογές: Ανατροπή λιτότητας από αριστερά

«Στην ορθή κατεύθυνση» για μία ανατροπή των πολιτικών σκληρής λιτότητας από τα αριστερά, είναι η επιτυχία του Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βρετανία, συνεχίζοντας μία τάση που ξεκίνησε αρχικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, στη συνέχεια σε Ισπανία και Πορτογαλία, στις ΗΠΑ με τον Μπέρνι Σάντερς, αλλά τον Μελανσόν στη Γαλλία, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως πρόκειται για μία δικαίωση για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που έδωσε μία σκληρή μάχη και έκανε μετά από πολλά χρόνια τους Εργατικούς μεγάλη πολιτική δύναμη στη Βρετανία, με αυτήν την επιλογή της «αριστερής» στροφής που είχε επικριθεί από πολλούς και ειδικά από το εσωτερικό στο ίδιο του το κόμμα, αλλά όπως αποδείχθηκε έπιασε τον παλμό της εποχής και τις ανάγκες της βρετανικής κοινής γνώμης.

Σε κάθε περίπτωση, «πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ήττα της Τερέζα Μέι, που ξεκινούσε για να αυξήσει το προβάδισμά της και να διευρύνει τον αριθμό των εδρών των Τόρις, αλλά όπως φάνηκε από τις εκλογές έγινε τελικά το ακριβώς αντίθετο, χάνει την αυτοδυναμία και η ίδια είναι αποδυναμωμένη στο εσωτερικό των Συντηρητικών και συνολικά στην βρετανική πολιτική σκηνή».
Επομένως, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ξημερώνει μία διαφορετική ημέρα, με εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, στη Βρετανία».
Η εξέλιξη αυτή έχει σχέση και με τη συνολική πορεία και στάση της Αριστεράς στην Ευρώπη, κατά τον ίδιο, καθώς η τάση που αποκρυσταλλώθηκε στην Βρετανία δείχνει ότι «εμπεδώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο, αυτή η τάση της αμφισβήτησης της υπάρχουσας πολιτικής σκληρής λιτότητας … οι βρετανοί Συντηρητικοί ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της υφιστάμενης πολιτικής σκληρής λιτότητας … πλέον αυτή αμφισβητείται, από το ίδιο το αποτέλεσμα».
«Είναι μία τάση που αρχίζει να εμπεδώνεται διεθνώς, το είδαμε και στις ΗΠΑ με τον Μπέρνι Σάντερς στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών, το είδαμε και στην Ευρώπη κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, αρχικά με το ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία … στην Γαλλία με τον Μελανσόν».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι διαμορφώνεται στις εργαζόμενες τάξεις ένα ρεύμα αμφισβήτησης της λιτότητας και το μεγάλο ερωτηματικό είναι «από ποιον θα εκφραστεί, από την ακροδεξιά ή από τις δυνάμεις της Αριστεράς, αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα της εποχής μας».
Πλέον, όπως είπε, «διαμορφώνεται ένα ρεύμα που θα αρχίσει να επηρεάζει πολύ πιο καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις … το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος, μετά από αυτά τα χρόνια της λιτότητας και τα αποτελέσματα που αντανακλούν την πίεση που έχουν υποστεί οι εργαζόμενες τάξεις, θα αλλάξει … το ερώτημα είναι προς ποια πλευρά και οι εκλογές στη Βρετανία δείχνουν την ορθή κατεύθυνση».

Η οικονομία έχει περάσει σε μια φάση ανάκαμψης και δεν πρέπει να τεθεί σε κανέναν κίνδυνο

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια καθαρή λύση που θα εγγυάται και θα εμπεδώνει την τάση ανάκαμψης που παρουσιάζεται και στο α’ τρίμηνο του 2017 και θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να βγει με αξιώσεις και με βιώσιμους όρους στις αγορές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5″.

Εμείς λέμε ότι όλη αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τελειώσει, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κωλυσιεργούμε. Η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια φάση ανάκαμψης και δεν πρέπει να τεθεί σε κανέναν απολύτως κίνδυνο, για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με εποικοδομητικό τρόπο, καταθέτοντας προτάσεις, προσπαθώντας να γεφυρώσουμε τις διαφορές, διότι δεν είναι λογικό και δεν είναι και κοινωνικά αποδοτικό να να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση της αβεβαιότητας και αυτή η διελκυστίνδα η οποία έχει και αρκετά μεγάλους βαθμούς υποκρισίας» υπογράμμισε. Σημείωσε ότι «η πρόταση της ελληνικής πλευράς για έναν αναπτυξιακό πλάνο-πρόγραμμα για την Ελλάδα, έχει τη δυνατότητα να γεφυρώσει σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον τις διαφορές και να οδηγήσει σε μια λύση που θα είναι αποδεκτή απ’ όλους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά με την κινητικότητα που παρατηρείται ενόψει Eurogroup, την εν εξελίξει πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών και την δημοσιογραφικά φημολογούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, τη Δευτέρα, τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ και εάν τελικά θα υπάρξει κάποια απόφαση αναφορικά με το χρέος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέκρουσε την «παραφιλολογία» που έχει αναπτυχθεί, όπως είπε, από Έλληνες δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάρουμε κάτι για το χρέος. Είπε πως δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, εξηγώντας ότι και στο προηγούμενο Eurogroup, της 22ης Μαΐου, υπήρχε μια πρόταση για το χρέος που εμπεριείχε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, επιμήκυνση των ωριμάνσεων, πάγωμα και περίοδο χάριτος για τα επιτόκια και προβλέψεις για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Εξήγησε ότι ο λόγος που δεν έγινε αυτή αποδεκτή δεν ήταν γιατί δεν εμπεριείχε προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά γιατί αυτά τα μέτρα δεν κάλυψαν το ΔΝΤ, ώστε να κάνει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Επίσης, σημείωσε «δεν έγινε αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά διότι δεν έλυνε το πρόβλημα, το οποίο είναι η μορφή και οι όροι του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα».

Πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά την ουσία των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είναι μια βάση για συζήτηση, ωστόσο θα έπρεπε να υπάρξει μια περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση. Βρίσκονταν σε μια καλή κατεύθυνση καταρχήν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαν να γίνουν αρκετές βελτιωτικές κινήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «πλέον βρισκόμαστε σε μια φάση που συζητάμε πρώτον για μια περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, πράγμα που θα δώσει σε όλους τους θεσμούς τη δυνατότητα να κάνουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους».

Επισήμανε ότι ο δεύτερος άξονας που μπορεί να αποτελέσει τμήμα της απόφασης του Eurogroup είναι ένα αναπτυξιακό πλάνο για την Ελλάδα, εξαιρετικά χρήσιμο γιατί μπορεί να εμπεριέχει σειρά παρεμβάσεων και δράσεων που θα μπορούν μεσοπρόθεσμα να τονώσουν την ανάκαμψη, να βοηθήσουν στη δυναμική ανάκαμψη της χώρας. Εξήγησε πως το κρίσιμο με αυτή την πρόταση είναι ότι ακριβώς επειδή Ευρώπη και ΔΝΤ διαφωνούν σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -επειδή έχουν διαφορετικές προβλέψεις σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη- το ΔΝΤ για να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται περισσότερα μέτρα για το χρέος ή παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. «Η πρόταση αυτή έχει τη δυνατότητα να γεφυρώσει σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον τις διαφορές και να οδηγήσει σε μια λύση που θα είναι αποδεκτή απ’ όλους» σημείωσε.

Στο ερώτημα αν η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ ήταν προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως ο κ. Ράις είπε κάτι που κυκλοφορεί στη δημόσια συζήτηση, δηλαδή ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δώσει περισσότερο χρόνο για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων για το χρέος και πως την ίδια στιγμή, όμως, δεν απέκλεισε και την πιθανότητα να βρεθεί μια οριστική λύση για το θέμα αυτό και να έχουμε πλήρη συμμετοχή του Ταμείου.

Για το εάν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και την ένταξη στο QE, επισήμανε ότι και ο κ. Βίζερ έχει κάνει δηλώσεις κατά τις οποίες είναι συντριπτική η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία και ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια βελτιωτική πρόταση που θα οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία.

Πρόσθεσε τέλος ότι η βούληση των μερών είναι αυτή και πως οι εταίροι και όσοι έχουν επιφυλάξεις, σε ό, τι αφορά τη συμφωνία, θα πρέπει να είναι εποικοδομητικοί, διότι ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει πάρα πολλά 7 χρόνια. Τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πως είναι αναγκαίο η Ευρώπη και οι πολιτικές ηγεσίες να ακούσουν το πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα των τελευταίων χρόνων, διότι διαφορετικά η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον που να αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here