Απαγόρευσαν στον αυστραλιανό Τύπο να αναγράψει την καταδικη του αρχιεπίσκοπου για ασέλγεια

Έξαλλοι ειναι οι Αυστραλοί δημοσιογράφοι και οχι μονον, για την απόφαση δικαστηρίου να λογοκρίνει τον Τύπο και να απαγορεύσει οιαδήποτε αναφορά στην καταδικη του πρώην αρχιεπίσκοπου Μελβούρνης για ασέλγεια σε βάρος δυο παιδιών της εκκλησιαστικής χορωδίας το 1990.

Οι δημοσιογράφοι -αλλά και οι αναγνώστες βεβαίως- ξεσηκωθηκαν με την «διακριτική μεταχείριση» του αρχιεπισκόπου  George Pell αλλα -ειδική μεταχείριση που κατεληξε στην άσκηση λογοκρισίας

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος που τελικα καταδικάστηκε για δυο περιπτώσεις, κατηγορείτο για πάνω απο πέντε και ήταν (μέχρι την καταδίκη του) το Νο3 του Βατικανου. Μάλιστα όσο ήταν στην Αυστραλία (προτου αναβαθμιστει σε «υπουργό» στο Βατικανό) ειχε αναλάβει και ως εκπρόσωπος του Βατικανού  ειδική επιτροπή διερεύνησης σεξουαλικών σκανδάλων στην αυστραλιανή εκκλησία.  Οταν η Αστυνομια έκανε ερωτήσεις για να ενημερωθεί επι των ερευνών, «ακουγε» σιγή ιχθύος. Το 2013 η Αστυνομια έχρισε να ερευνά πλέον και τον ίδιο τον καρδινάλιο ομως. Και τότε προέκυψαν περίπου 10 αναφορές, άλλες απο αυτές με αδιάσειστα στοιχεία και άλλες με αμφισβητούμενα.

Ηδη ο καρδινάλιος απομακρύνθηκε απο το συμβούλιο του Παπα οπου ήταν τροπον τινά ο «υπουργός Οικονομικών» του Βατικανού

Σε ένδειξη διαμαρτυρία για τη λογοκρισία, η Herald Sun κυκλοφορησε με μαύρο πρωτοσέλιδο.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η δικαστική αποφαση για τη λογοκρισία περιλαμαβανε και τους ανταποκριτές ξένου τυπου και πρακτορείων, στους οποίους επισης απαγόρευσε να μεταδώσουν την ειδηση. Κάτι αρκετά γελοίο βέβαια, διοτι με το διαδύκτυο τίποτα δεν σταματά την ενημερωση και ουσιαστικά ήταν μια «εξυπηρέτηση» προς το Βατικανό ή άλλους ισχυρους ίσως στην Αυστραλία -δηλαδή το υπουργείο Δικαιοσύνης σιγουρα ήξερε ότι δεν μπορεί επί της ουσίας να φρενάρει τη δημοσιοποίηση της καταδίκης του καρδινάλιου,  αλλά ίσως για λογους τυπικους προχώρησε ούτως ή άλλως στην επιβολή της λογοκρισίας. Η αποφαση αυτή έγινε αιτία δριμυτατης κριτικης και μάλλον οι Αυστραλοί καθολικοί πήγαν επι του προκειμένου για μαλλί και βγηκαν κουρεμένοι, καθότι η ειδηση καθαυτή για την καταδικη θα γινοταν το πολύ ένα διστηλάκι, ενώ τώρα έγινε μεγάλο θέμα διεθνώς -έγραψε και η Wahington Post σχετικά

Η δικαιολογία για τη λογοκρισια ήταν πως επιβάλλεται «για να διασφαλισθεί η αντικειμενικότητα», κάτι που βέβαια θα μπορουσε να ισχύσει για εκατοντάδες θέματα που δεν θα πληροφορείτο ο πολιτης. Εξάλλου τελεσιδικησε η υποθεση και δεν απομένει επομενο βήμα για να θεωρηθεί ότι η δημοσιοποιηση θα επηρέαζε τους δικαστές, άρα το δικαστήριο έκρινε ότι θα επηρέαζε τον κόσμο!!!

Δεν ειναι πάντως η πρωτη φορά που επιβαλλεται κάτι τέτοιο στην Αυστραλία και πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτός ο βαθύτατα αντιδημοκρατικός,  αναχρονιστικος αλλά και  αναποτελεσματικός  νόμος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here