Τυπικές κουβέντες και χειραψίες στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στο Λευκό Οίκο

Η πολυσυζητημένη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λευκό Οίκο, δεν έδειχνε ιδιαίτερα θερμή. Οι τυπικές κουβέντες, οι ψυχρές χειραψίες, τα ευγενικά λόγια και τα αμήχανα χαμόγελα και η προσπάθεια να αποφύγουν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έδειχναν με κάθε τρόπο, ότι οι μεγάλες διαφορές των δύο χωρών, όσον αφορά την παράδοση βαρέος οπλισμού από τις ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, παραμένουν και μετά την συνάντηση αγεφύρωτες. 

Και οι δύο ηγέτες πάντως τόνισαν την πρόθεσή τους για συνεργασία της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και δεσμεύθηκαν για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής στη Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου Τραμπ ονομαστικά στον ISIS και το PKK,  έτσι για να χρυσώσει το χάπι. Ομως επι της ουσίας, ο Τραμπ δεν είπε ποτέ ότι σταματά να δίνει όπλα στους Κούρδους μαχητές της Συρίας. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ανεχθεί η Αγκυρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε  ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν «συμπόνια και υποστήριξη» στον ταλανισμένο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τουρκικό λαό. «Υποστηρίζουμε την Τουρκία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι η Ουάσιγκτον θα παραδώσει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία το ταχύτερο δυνατόν.

Ο Τραμπ είπε κι άλλες καλές κουβέντες για την Τουρκία και τους Τούρκους στρατιώτες, μνημονεύοντας την ανδρεία τους στον πόλεμο της Κορέας και τονίζοντας την σημασία της Τουρκίας στη μάχη κατά του κομμουνισμού.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε για την πρόθεση της Τουρκίας να συνεργαστεί για την μάχη κατά των εξτρεμιστών στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο μέλλον της περιοχής μας». «Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε σε αυτές τις ομάδες να παραβιάσουν την θρησκευτική και εθνοτική δομή της», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως στο ζήτημα του εξοπλισμού των Κούρδων του YPG, το οποίο θεωρείται παρακλάδι του PKK στη Συρία και κατ’ επέκταση τρομοκρατική οργάνωση, επαναλαμβάνοντας, απευθυνόμενος προς τους Αμερικανούς, ότι είναι απαράδεκτο να παρέχεται υποστήριξη σε αυτές τις οργανώσεις.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, είχε εκφράσει την εκτίμησή του για την στάση της τουρκικής ηγεσίας στο ζήτημα της Συρίας και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν κάθε προσπάθεια για να περιοερισθούν οι βιαιοπραγίες στη χώρα και να αποκατασταθεί η ειρήνη. «Προσβλέπω να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Ερντογάν για να επιτύχουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε ο Τραμπ, ευχαριστώντας τον Τούρκο ομόλογό του για την επίσκεψή του.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έκανε λόγο για μία «επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου οι δυο πλευρές θα λάβουν ιστορικές αποφάσεις», ενώ ανέφερε ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι καλά θεμελιωμένες. «Η διατήρηση των διμερών μας σχέσεων αποτελεί σημαντκό παράγοντα για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας», είπε ο ίδιος, εκφράζοντας την επιθυμία του για επέκταση της τουρκοαμερικανικής συνεργασίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, επίσης, έθιξε το ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κριθεί υπεύθυνος από την τουρκική κυβέρνηση για το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος, που ενορχηστρώθηκε το καλοκαίρι στην Τουρκία, αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει παραθέσει ανοικτά τις προσδοκίες της Άγκυρας για την παράδοσή του στις αρχές.

Ολοκληρώνοντας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η εκλογή Τραμπ έχει «ξυπνήσει» νέες προσδοκίες και στόχους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είπε ότι ελπίζει και προσεύχεται για μελλοντική συμβουλευτική και συνεργατική δραστηριότητα με τις ΗΠΑ, που θα βασίζεται σε νέα θεμέλια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here