Τσίπρας: Θέλουμε λύση-συμφωνία, δεν εκβιαζόμαστε, έχουμε εντολή τετραετίας

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Μηνύματα σταθερότητας και αποφασιστικότητας προς το εσωτερικό αλλά κυρίως προς τους θεσμούς, έστειλε με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να υποχωρήσει από τις θέσεις της, όπως αυτές εκφράσθηκαν με τις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Μας ζητείται να αποδεχθούμε συμφωνία που δεν θα λύνει το πρόβλημα και θα παρασύρει την οικονομία και πάλι σε υφεσιακή δίνη. Αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε,  τότε δεν αφήνεται περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο και όχι μόνο στη κυβέρνηση», τόνισε με νόημα, βάζοντας στο παιγνίδι της απόρριψης όλες τα κόμματα της Βουλής.

«Εφτασε η ώρα να κριθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ. Θέλει η Ευρώπη επιμένοντας να οδηγήσει ένα λαό στη ταπείνωση και την εξαθλίωση ή να ανοίξει δρόμο για λύση και αλληλεγγύη», αναρωτήθηκε με νόημα, καθώς λίγο πριν, είχε ευθέως αποδώσει την παράλογη αυτή εμμονή των θεσμών σε υφεσιακά, μέτρα λιτότητας, σε πολιτική σκοπιμότητα να πληγεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Η εμμονή τους σε πρόγραμμα περικοπών και μέτρα που ξέρουν ότι δεν γίνονται αποδεκτά, δεν αποτελεί λάθος. Εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και σχέδιο για ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά ενός ολόκληρου λαού…Αποτελεί επίσης  επίδειξη πυγμής που σκοπεύει να τελειώσει εν τη γενέσει της, όποια προσπάθεια αμφισβητεί  το μοντέλο λιτότητας. Αφορά το σύνολο των ευρωπαικών λαών και το αύριο της Ευρώπης.

«Ο ιστορικός του μέλλοντος», τόνισε, «θα καταγράψει ότι η μικρή Ελλάδα δίνει μιά μάχη πάνω από τις δυνάμεις της, για λογαριασμό των λαών της Ευρώπης και για τη μορφή της ευρωπαικής ολοκλήρωσης», τόνισε.

Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης

Όσον αφορά τώρα το αν και πως θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση ώστε στις λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της παράτασης της δανειακής σύμβασης να βρεθεί λύση, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής. Υπογράμμισε ότι μια συμφωνία-λύση είναι εφικτή, επανέλαβε τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα και  πρόσθεσε ότι τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση. Τόνισε χαρακτηριστικά:

  • Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να εργαζόμαστε με νηφαλιότητα αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης και  όχι απλά συμφωνίας.
  • Η εντολή που πήραμε από το λαό, δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας. Είναι εντολή να τερματίσουμε την πολιτική λιτότητας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιδιώξουμε συμφωνία με σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς-συνταξιούχους και θα κατανείμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει. Δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει το θέμα του Grexit, να περιέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
  • Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρουμε με βάση αυτά τα κριτήρια. Δεν λειτουργούμε με to άγχος της στιγμής και με εκβιαστικά διλήμματα. Έχουμε εντολή 4ετίας.
  • Πιστεύω ότι μπαίνουμε στη τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση, για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
  • Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς χωρίς ορατή λύση. Να μιλήσουν ξεκάθαρα οι εταίροι. Θέλουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας; Εάν επιθυμούν το ΔΝΤ στην ΕΕ και τις προτάσεις του, γιατί το δέχονται αλ κάρτ; Γιατί δεν υιοθετούν και την πρόταση του για κούρεμα του χρέους;
  • Eίναι παράδοξο οι θεσμοί να ζητούν υπερβολικά υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και όταν τους καλύπτουμε με ισοδύναμα, να τους αγνοούν.
  • Το ποιος θα πληρώνει τους φόρους στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης. Την κρίση πρέπει να τη πληρώσει η ολιγαρχία,  όχι άλλο  οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

 

Σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πρόταση υπάρχει και δεν αλλάζει: «Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της και αναμένει με ενδιαφέρον την επίσημη απάντηση των θεσμών»., δήλωσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here