Τσίπρας-Φάινμαν υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού και μιας βιώσιμης λύσης

«Επιθυμούμε έναν έντιμο συμβιβασμό και μια βιώσιμη συμφωνία. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ότι δημιουργικό μπορούμε για να υπάρχουν ευχάριστες εξελίξεις. Η ηγεσία της Ευρώπης πρέπει όμως να λάβει πολιτικές αποφάσεις. Αν αντίθετα επιμείνει στις προτάσεις της αναλαμβάνει και το κόστος», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά την συνάντηση του με τον Αυστριακό καγκελάριο Β. Φάινμαν. Από τη πλευρά του ο κ. Φάινμαν τόνισε ότι θα κάνει ότι μπορεί για συμβάλει σ΄έναν συμβιβασμό τον οποίον όπως σημείωσε είναι βέβαιος ότι επιθυμεί και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν το εκτιμώμενο από τους θεσμούς δημοσιονομικό κενό και χαρακτήρισε ακατανόητη την επιμονή των θεσμών να υπάρξουν περικοπές 1,8 δις ευρώ στις συντάξεις. «Εχουμε προτείνει αλλαγές στον ΦΠΑ που θα έχουν ως αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ , ενώ με την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα εξοικονομηθούν την επόμενη πενταετία συνολικά 2,5 δις στο ασφαλιστικό και για το 2015,  300 εκατ. ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν αφαιρεθεί 13 δις από το ασφαλιστικό σύστημα και έχουν μειωθεί οι παροχές κατά 50% ενώ πλήγμα επέφερε στα ταμεία και το PSΙ και επομένως δεν μπορεί να γίνουν άλλες αλλαγές-περικοπές στο ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός αποκλείοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή εκλογών σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε πως δεν είναι από εκείνους που δεν θέλουν να παίρνουν αποφάσεις ή να πετούν την μπάλα στη εξέδρα.»Αν έχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό και μια βιώσιμη λύση θα αναλάβουμε το κόστος και θα την κάνουμε αποδεκτή από τη κυβέρνηση και τη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση πάλι εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη και θα πούμε το μεγάλο «όχι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Φάινμαν, στις δηλώσεις του, τάχθηκε ευθέως κατά των οριζόντιων περικοπών και ιδίως στις χαμηλές συντάξεις και  δήλωσε ότι θα υποστηρίξει έναν έντιμο συμβιβασμό που θα σέβεται και τις δύο πλευρές. «Δεν βλέπω τη λύση μπροστά μου αλλά αν πραγματικά θέλουμε να τη βρούμε έχουμε πιθανότητες», είπε και επεσήμανε ότι θα πρέπει να κινηθούν όλες οι πλευρές γρήγορα γιατί ο χρόνος είναι πολύ λίγος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here