Τσίπρας στη μίνι σύνοδο ΕΕ για προσφυγικό: Μόνο ευρωπαική η λύση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Την ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό ζήτημα υπογράμμισε την Κυριακή από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα.

«Ελπίζω να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση, λόγω της στάσης που κρατούν ορισμένες χώρες» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών και προς αυτό το σκοπό η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για τη σημερινή συνάντηση είναι θετική.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ενώ άφησε αιχμές για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Τουρκία στη μίνι Σύνοδο, παρά το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη σημερινή συνάντηση, παρά το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν την συνάντηση. Όπως είπε, όλοι γνωρίζουν ότι στην άλλη άκρη της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων υπάρχει μια «είσοδος».

«Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα εισόδου, φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης» τόνισε.

Θα είναι έτομοι οι χώροι υποδοχής

Επισήμανε, δε, πως η Ελλάδα από την πλευρά της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι εποικοδομητικές οι σημερινές συζητήσεις, προς την κατεύθυνση μιας προσπάθειας να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να επιλυθεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Για την προετοιμασία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η χώρα θα εκπληρώσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις της. Όπως ανέφερε ως το τέλος του χρόνου, πέντε hotspots θα είναι έτοιμα στα νησιά.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το hotspot της Λέσβου θα είναι έτοιμο ως το τέλος του Νοεμβρίου και ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργούν και τα υπόλοιπα τέσσερα hotspots. Τόνισε, ωστόσο, ότι και οι άλλες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτό το ζήτημα.

Η μίνι σύνοδος

Ο Γιούνκερ έχει καλέσει στις Βρυξέλλες ηγέτες δέκα κρατών (Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας).

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να πείσει τις δέκα χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.

Επιχείρηση FRONTEX για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων προτείνει η ΕΕ

Επιχείρηση της Frontex στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ξεκινήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων που πρόκειται να συζητηθεί στη μίνι Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ηγετών χωρών-κρατών της ΕΕ και βαλκανικών κρατών.

«Δεσμευόμαστε να εντείνουμε άμεσα τις προσπάθειες να διαχειριστούμε τα σύνορά μας» σημειώνει το προσχέδιο, αναφερόμενο αναλυτικά στο πώς θα ενισχυθούν οι ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Παράλληλα, η ΕΕ σκοπεύει να στείλει εκατοντάδες συνοριοφύλακες στα δυτικά Βαλκάνια μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Tο προσχέδιο αναφέρει ότι η ΕΕ θα επιχειρήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών, Πακιστανών και πολιτών του Μπαγκλαντές, εάν απορριφθούν τα αιτήματα για άσυλο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here