Τσίπρας: Πρόβα μνημονιακής συμμαχίας ο νόμος Διαμαντοπούλου

Απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης για θέματα παιδείας έδωσε σήμερα στη Bουλή (στην ώρα του πρωθυπουργού) ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή ερώτηση που έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης, ήταν ο επίμαχος νόμος της Διαμαντoπούλου για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή τον Αύγουστο του 2011. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτός ο νόμος δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα τεστ της συμμαχίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που εκκολάπτονταν τότε για να εφαρμοστούν τα μνημόνια που ακολούθησαν. Ούτε διαβούλευση έγινε, ούτε τίποτε. Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο Προκόπης Παυλοπουλος βουλευτής της ΝΔ τότε, αρνήθηκε να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο και κατέθεσε τεκμηριωμένη άποψη για αυτό. Επιπλέον ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε, ότι υπήρχε μια προσπάθεια που είχε ως αποκλειστικό στόχο της δυσφήμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ειδικότερα:

  • Για τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων.

Είπε θα νομοθετήσουμε άμεσα την κατάργησή τους γιατί, ήταν το όχημα να επιβληθούν στο πανεπιστήμιο δίδακτρα και να αποσυρθεί έμμεσα το δημόσιο δίνοντας τη θέση του στους ιδιώτες. Κατήγγειλε ακόμα ότι υπήρξαν περιπτώσεις που τα συμβούλια απέκλειαν υποψηφιότητες μελών ΔΕΠ, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι είχαν αντίθετες απόψεις. Λειτουργούσαν με λογική αποδόμησης.»

  • Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι: «την καταργούμε γιατί δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο ούτε η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Τα προσωπικά ίχνη είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.»

  • Για τους αιώνιους φοιτητές.

Ο ίδιος δήλωσε πως: «το αιώνιο θέμα των αιώνιων φοιτητών είναι πρακτικά ανύπαρκτο και αυτό γιατί δύο χρόνια μετά το τέλος των σπουδών τους οι φοιτητές δεν δικαιούνται να πάρουν ούτε δωρεάν συγγράμματα, ούτε πάσο. Δεν δικαιούνται σίτιση και στέγαση, επομένως δεν επιβαρύνουν οικονομικά τα ιδρύματα.»

Για τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης για τους οποίους ο κύριος Θεοδωράκης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι διόρισε σε όλες τις θέσεις αποκλειστικά κομματικά στελέχη, ο πρωθυπουργός απάντησε: « Η διαδικασία έγινε βάση του ισχύοντος νόμου. Σήμερα το ισχύον πλαίσιο προβλέπει για τις 13 αυτές θέσεις 13 μικρούς υπουργούς παιδείας. Επομένως η επιλογή έγινε με βάση την κρίση του υπουργού. Αν πρέπει να αλλάξουμε το νομικό καθεστώς να το αλλάξουμε.» Επίσης, ο κ. Τσίπρας απαντώντας στο κ. Θεοδωράκη δήλωσε ότι ο κ. Θεοχάρης διόριζε στελέχη με mail που του έστελνε η κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here