Τσίπρας: Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν όρια-Οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο-Η ΕΕ στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ Κύπρου έθεσε στην στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε με τους Μέρκελ, Μακρόν, Μογκερίνι, Τζεντιλόνι, Γιούνκερ.ο Αλέξης Τσίπρας.

Τους ενημέρωσα για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: «Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών», σημείωσε.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε για να προσθέσει πως «μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ στηρίζει ουσιαστικά την Ελλάδα και την Κύπρο,όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ μετά το πέρας της Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

«Το επόμενο διάστημα η ‘Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τα Σκόπια

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη σφαιρική και σταθερή αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με την γειτονική χώρα. Και αυτό σημαίνει λύση erga omnes».

Οπως εξήγησε «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το όνομα αυτό να περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας στην αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβανόφ στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουν οι γείτονες μας πως η ευρωπαϊκή προοπτική δεν περνάει από την Άγκυρα, αλλά από την Αθήνα»

Ο  κ. Τσίπρας είπε ότι «επιδιώκουμε μόνιμη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων» και επανέλαβε τη θέση της ελληνικής πλευράς για σύνθεση ονομασία erga omnes. Έστειλε επίσης μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι «πρέπει να χτίσουν γέφυρες εμπιστοσύνης με την Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ανέφερε ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είπε επιπλέον ότι αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο (ΑΝΕΛ) αλλά και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής συζητήθηκαν δύο θέματα:

  • Η διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
  • Ο σχεδιασμός για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020.

Ανέφερε ότι «αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με το τι Ευρώπη θέλουμε, πόσο κοινωνική Ευρώπη θέλουμε». Είπε επίσης ότι «είναι θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης να μην παρακαμφθεί η λαϊκή βούληση» στη επιλογή προέδρου της Κομισιόν, ενώ επέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποφάσισε να μην διατεθούν σε μια κοινή διεθνική λίστα οι κενές έδρες που προκύπτουν μετά το Brexit.

Για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή με έναν προϋπολογισμό που διαρκώς συρρικνώνεται» και σημείωσε ότι η σχετική συζήτηση αφορά το πόσο δημοκρατική Ευρώπη θέλουμε. «Επεσήμανα ότι όταν μιλάμε για προϋπολογισμό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για το ύψος των δαπανών αλλά και για το ύψος των εσόδων», πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here