Τσίπρας: «Το όραμα για την αλλαγή στην Ευρώπη θα δικαιωθεί»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Το όραμα και η διεκδίκηση για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη θα δικαιωθεί, παρόλο που υπέστη μια σημαντική ήττα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο δραματικό παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης των σκληρών εκβιασμών και της τρομοκρατίας στις Βρυξέλλες. 

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ «φώτισε» τη σκοτεινή νύχτα της Συνόδου Κορυφής αποκαλύπτοντας το ασύλληπτο μέγεθος της ασέβειας που έδειξαν οι πιστωτές, ιδιαιτέρως οι Γερμανοί, απέναντι στην αντιπροσωπεία ενός -μόνο κατ’ ευφημισμό- ισότιμου κράτους μέλους.

Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και για λάθη και παραλείψεις και για την υπογραφή σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η προχθεσινή νύχτα, είπε, ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη. Δεν ήταν μια νύχτα που οι Ευρωπαίοι πολίτες θα τη θυμούνται ως νύχτα επιστροφής της Ευρώπης στις ιδρυτικές της αξίες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σκληρή μάχη των Βρυξελλών και τις αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε ο ίδιος προκειμένου να συναινέσει στα προβλεπόμενα Σόιμπλε για το νέο ΤΑΙΠΕΔ.

«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας δίνοντας τέλος στα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα και τα λαϊκά στρώματα δεν θα διακινδυνεύσουν μια τεράστια οικονομική καταστροφή, τόνισε.

Για το Grexit δήλωσε ότι «φτάσαμε κοντά» το πρωί, μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων, καθώς δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να δεχτεί το ταμείο που πρότεινε ο Σόιμπλε. «Ήταν μια δύσκολη συνεδρίαση μια δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση. Όλα ξεκίνησαν από ένα πολύ κακό κείμενο που είχα από το Eurogroup».

rsz__dsc1820_-_copy

Τι είπε για τη διαπραγμάτευση

Το αποτέλεσμα της νύχτας ήταν αποτέλεσμα μιας πίεσης να προσεγγίσει η Ελλάδα τις επιθυμίες οικονομικά ισχυρών χωρών, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και εκβιασμών. Είχα δύο εναλλακτικές, σκληρή συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία.

Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Προσπάθησα με όση δύναμη ψυχής είχα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα μέχρι τις 9:30 το πρωί. Πήραμε μια συμφωνία που έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχει το τελεσίγραφο που έπαιρνα μπροστά μου τον Ιούνιο. Τότε έπαιρνα πέντε μήνες ζωής και έπρεπε μετά να συζητηθεί ξανά μνημόνιο.

 

Το περιεχόμενο της συμφωνίας 

Στα θετικά συγκαταλέγω τα 82 δισ. ευρώ για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία και δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και μετά. Ταυτόχρονα τα 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις.
Η στάση των εταίρων ήταν σκληρή και επικριτική. Η συμφωνία είναι δύσκολη και κακή σε ορισμένα σημεία, αλλά με μία δυνατότητα να ξεφύγουμε από την κρίση.  Θα δημιουργηθούν υφεσιακές τάσεις, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το υφεσιακό μείγμα των προηγούμενων προγραμμάτων. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ήπια, σε σχέση με τα δεδομένα.
Τι είπε για μισθούς-συντάξεις.
Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, μειώνεται όμως η αγοραστική αξία. Αυτός είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβλήθηκε. Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ είναι πρόβλημα εισπραξιμότητας
Όσον αφορά τις συντάξεις έχουμε μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Είναι μέτρα που τα είχαμε αποδεχτεί και εμείς.
Τα θέματα του συνταξιοδοτικού έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε με τρόικα ή χωρίς. Το ασφαλιστικό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.
Πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τα συνταξιοδοτικά μας. Δώσαμε μάχη για να μη μειωθούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί το 2020. Έχουμε περιθώριο μέχρι τότε να έχουμε βγει από την κρίση. Στο θέμα των συντάξεων καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τον πυρήνα των συντάξεων αλώβητο.
Έχουμε όμως πολλά άλλα αρνητικά, μπορώ να τα απαριθμίζω μέχρι αύριο. Η εξεύρεση νέων πόρων και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η λύση για το ασφαλιστικό.
 Για τα 82 δισ. της συμφωνίας
 Η χώρα παίρνει 82 δισ. και πρέπει να κινηθεί στο δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει αυτή η συμφωνία. Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτικές αναδιανομής, για καταπολέμησης της διαφθοράς, για κατανομή των βαρών και υπάρχει και η δυνατότητα να στηριχθούν τα μέσα αλληλεγγύης, ώστε αυτοί που πλήττονται από τα μέτρα που μας επιβάλλονται -και δεν τα πιστεύουμε- να στηριχθούν.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη»
Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και για λάθη και παραλείψεις και για την υπογραφή σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Δεν προτίθεμαι να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου, θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας. Αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα και τα λαϊκά στρώματα δεν θα διακινδυνεύσουν μια τεράστια οικονομική καταστροφή.
 Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες, δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είπα ψέματα. Κανείς δεν μπορεί να μου καταλογίσει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα σε αυτή την υπόθεση.
 rsz__dsc2230
Το δημοψήφισμα 
Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα σκεφτεί ότι θα μας δινόταν η παράταση, αλλά υπήρξε μία εκδικητική στάση από τους εταίρους.  Πήρα ρίσκο με το δημοψήφισμα. Στη ζωή και την πολιτική παίρνεις ρίσκα. Όταν κέρδισε το Όχι, ξέχασαν το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και μπήκαν στη διαπραγμάτευση, αλλά με τη σκέψη ότι ο ελληνικός λαός χάνει και δεν κερδίζει.
Η αριστερή παρένθεση και οι συντηρητικοί κύκλοι 
Η πολιτική ηγεομονία δεν κερδίζεται με εκβιασμούς Η πολιτική ηγεμονία δεν κερδίζεται ούτε με εκβιασμούς ούτε με ισχύ, αλλά με την πειθώ και την προσπάθεια συμβιβασμών. Η λιτότητα σε λίγο δεν θα είναι μονόδρομος. Η προχθεσινή ημέρα θα είναι σταθμός για την Ευρώπη.
Υπερτίμησα τη σημασία του δικαίου ενός λαού και τη βασική αξία της Ευρώπης που είναι σεβασμός στην δημοκρατία.
Οι εταίροι μας δείχνουν ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν έχουν σημασία οι εκλογές
Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν αυτή η κυβέρνηση αποτελούσε παρένθεση.
 Είμαι βέβαιος οτι κάποιοι θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι αν έπεφτε η κυβέρνηση. Είδατε το μένος με το οποίο καταφέρονταν εναντίον μου οι συντηρητικοί βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό να υπήρχουν στο μέλλον και άλλες κυβερνήσεις σαν τη δική μας.
Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ενιαία.
Ο καθένας έχει την ευθύνη για το ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί. Δεν θα πω ότι πρόκειται για ένα success story, κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Έκανα την επιλογή μου με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και των λαϊκών στρωμάτων. Ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του, είναι κρίσιμες οι στιγμές για τη χώρα.
Ο Σόιμπλε και τα σχέδια για Grexit 
H λογική που κινήθηκε ο Σόιμπλε ήταν η συναινετική έξοδος από το ευρώ. Αυτό μου το είπε ο Γ.Βαρουφάκης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.  Είπα ότι το θεωρώ αδιανόητο, δεν παλεύω για αυτό. Τι θα σήμαινε συναινετική με τους δανειστές έξοδο. Στη Σύνοδο Κορυφής πήρα ένα κείμενο με αυτή τη σημείωση. Αυτό θα σήμαινε ότι θα πήγαινες σε εθνικό νόμισμα με συναλλαγματικά αποθέματα δικά τους, οπότε θα είχες και μνημόνιο και εθνικό νόμισμα.
Αυτή η Ευρώπη δεν ανήκει στον Σόιμπλε. Σχεδίαζαν ευρωζώνη δυο ταχυτήτων.
Μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχουμε αποφύγει το Grexit
 rsz__dsc1945_-_copy_-_copy
Το κλείσιμο των τραπεζών  
Όταν με ενημέρωσε ο κ. Βαρουφάκης ότι σχεδιάζεται κλείσιμο των τραπεζών, ζήτησα ανάλυση των επιπτώσεων. Όταν διάβασα τη μελέτη πείστηκα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική. Δεν είχα σχέδιο την έξοδο από το ευρώ, δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο.
Η ηθική και οι αξίες της Αριστεράς 
Μετά από πέντε μήνες που πήρα αποφάσεις που πιστεύω ότι κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να πάρει τόσο εύκολα, δύσκολες αποφάσεις, κρίσιμες αποφάσεις, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει θέμα εάν η επιλογή μου είναι επιλογή που σέβεται την ηθική και τις αξίες της Αριστεράς και του λαού.
Ο καθένας θα κριθεί με βάση τις επιλογές του. Όποιος πιστεύει ότι θα πρέπει να κάθεται στην καρέκλα και να δρέπει τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας, αυτό δεν υπάρχει σε στιγμές κρίσης.
Περί διαγραφών
Δεν είναι στην κουλτούρα τη δική μου και του κόμματός μου οι διαγραφές. Προβλέπονται από το καταστατικό της ΚΟ και του κόμματος, αλλά δεν είναι στην κουλτούρα μου. Στην κουλτούρα μου είναι ο διάλογος.
Περί εκλογών 
Προέχει να εξασφαλίσουμε το πρόγραμμα και τη σταθερότητα της οικονομίας. Οι εκλογές δεν θα εξαρτηθούν από τη δική μου πρόθεση. Έχω κανέναν λόγο να θέλω εκλογές; Θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες στο κυβερνών κόμμα και στο συγκυβερνών κόμμα και από το εάν θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή όχι.
Δεν θα φορτώσω λάθη στο Βαρουφάκη. Εγώ είμαι πρωθυπουργός. 
Ο Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη μάχη για τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας, η στοχοποίηση και η πολεμική εις βάρος του έγινε επειδή ήξερε οικονομικά καλύτερα από αυτούς. Εγώ δεν θα φορτώσω σε αυτόν τα λάθη, τα χρεώνομαι εγώ τα λάθη. Εγώ είμαι πρωθυπουργός της χώρας.
Ο Βαρουφάκης αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όλοι κρινόμαστε.  Ήταν συναινετική απόφαση να πάψει να είναι υπουργός . Ο Γιάνης είναι εξαιρετικός οικονομολόγος, έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση, αλλά τα χρεώνομαι εγώ ως πρωθυπουργός.
Για το επίμαχο Ταμείο δημόσιας περιουσίας
Η πρόταση Σόιμπλε ήταν το ταμείο να έχει έδρα στο Λουξεμβούργο και να εκποιήσει 50 δισ. ευρώ κρατική περιουσία. Σε αυτό που καταλήξαμε με σκληρή κόντρα ήταν να φτιαχτεί ένα ταμείο όπως το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελλάδα, με διοίκηση ελληνική, εποπτεία όμως από τους θεσμούς.
Στο ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. ευρώ από assets σε βάθος 30ετίας. Θεωρώ ότι σε 30 χρόνια θα έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο
Η εμπλοκή ΔΝΤ 
Το ΔΝΤ ήταν προαπαιτούμενο που έθεταν ορισμένες χώρες -όπως η Γερμανία- για να περάσει η συμφωνία από τα Κοινοβούλιά τους. Στη Σύνοδο σταμάτησα δύο φορές τη συνεδρίαση. Οι Φινλανδοί έλεγαν ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα για την Ελλάδα και τώρα δέχονται τη συμφωνία των 82 δισ. ευρώ.
Το μήνυμα προς τις αγορές θα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους.
Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες
Τα 25 δισ. είναι υπεραρκετά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες εξαρτάται από το πότε θα γίνει η κύρωση της συμφωνίας, όμως η ΕΚΤ θα κινηθεί για να αυξηθεί ο ELA, σταδιακά να έχουμε αύξηση του ποσού που μπορεί κάποιος να εισπράττει από τα ΑΤΜ.
Θα υπάρξει σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στο τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις των πολιτών.
Για τη στάση της Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Η σχέση μου και ο σεβασμός και η συμπάθειά μου στα πρόσωπα που έχουμε συμπορευθεί για να φτάσουμε εδώ είναι δεδομένα. Σέβομαι τη στάση κάθε βουλευτή.  Όλοι όσοι έχουμε θεσμική ευθύνη δεν είμαστε δικτάτορες.
Το ίδιο και εγώ και η Πρόεδρος της Βουλής. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, σύμφωνα με τη συνείδησή του.
Τί απαντάει ο Αλ. Τσίπρας για το αίτημα των δανειστών να ανακληθούν νόμοι 
Δεν υπάρχει ζήτημα ανάκλησης νόμων, υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν ισοδύναμα για να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός. Οι 9.000 προσλήψεις δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση.
Ποιοί κούνησαν το δάχτυλο και ποιοί τον υποστήριξαν στη Σύνοδο Κορυφής.
Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ την πρόταση Σόιμπλε για το Ταμείο, ήταν πολύ δύσκολη και βαριά η ευθύνη. Ήταν μια δύσκολη συνεδρίαση γιατί κάποιοι πρωθυπουργοί και όψιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, με μη ευγενικό τρόπο ήρθαν να κουνήσουν το δάχτυλο σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό για το τι πρέπει να κάνει.
Υπήρξαν και φωνές στήριξης σε αυτή τη Σύνοδο, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος.
Ο Καμμένος και η κυβέρνηση ειδικού σκοπού 
Η σχέση μου με τον τον Πάνο Καμμένο είναι εξαιρετική. Δεν υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Ένας πρωθυπουργός πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Στη φουρτούνα ένας καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το τιμόνι. Το όραμα και η διεκδίκηση για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη θα δικαιωθεί, παρόλο που το όραμα αυτό στην Ευρώπη υπέστη μια σημαντική ήττα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here