Τσίπρας: Το νομοσχέδιο πηγαίνει χρόνια πίσω την περιβαλλοντική πολιτική

Την έντονη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις σοβαρές διαφωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ για το περιβάλλον είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των φορέων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το νομοσχέδιο αποτελεί μία «αντιδημοκρατική μεθόδευση», καθώς «η κυβέρνηση επέλεξε να το φέρει χωρίς επαρκή διαβούλευση για να περάσει κάτω από τα ραντάρ εν μέσω πανδημίας και ενώ τόσο καιρό νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε περί «σχεδίου που αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον και των λειτουργιών φορέων του περιβάλλοντος», ενώ υπογράμμισε πως «αποσκοπεί και στην εξυπηρέτηση «οικονομικών συμφερόντων», όπως η αφαίρεση απαιτήσεων αδειοδότησης της Ελληνικός Χρυσός.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας στον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίον τόνισε πως «η κυβέρνηση επιλέγει με το νομοσχέδιο αυτό να ξεπουλήσει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, την ώρα που, μετά την πανδημία, σε ολόκληρο τον κόσμο η τάση είναι η ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και όχι οι ιδιωτικοποιήσεις».

«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που πηγαίνουν την περιβαλλοντική πολιτική χρόνια πίσω, όπως στο θέμα των δασικών χαρτών που πρακτικά ακυρώνονται πλήρως και ξαναξεκινάμε από την αρχή και στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών».

Παράλληλα, εστίασε την κριτική του στις διατάξεις του νομοσχεδίου που: α) Τροποποιούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την αδειοδότηση των ΑΠΕ, β) Καταργούν τους Φορείς του δικτύου Natura 2000, την αποκεντρωμένη και συμμετοχική δομή των φορέων φυσικού περιβάλλοντος, γ) Απελευθερώνουν τις χωροθετήσεις και τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές, δ) Οπισθοδρομούν από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση απορριμμάτων, ε) Αποδομούν τις λειτουργίες των δασικών υπηρεσιών, στ) Αφαιρούν αρμοδιότητες των ΟΤΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των οργανώσεων και ΜΚΟ να συνεχίσουν το διάλογο και τη συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου η Κοινωνία των Πολιτών να υπερασπιστεί αξίες και κεκτημένα για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here