Τσίπρας: Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, η χώρα μας δεν μπορεί να διαχειρισθεί μόνη τις προσφυγικές ροές, δοκιμάζεται στη πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».  Αυτά υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν την ευρεία σύσκεψη που ξεκίνησε υπό την προεδρία του για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

«Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης όπου οι ροές παίρνουν τεράστιες διαστάσεις», επεσήμανε ο πρωθυπουργος, επαναλαμβάνοντας «η χώρα μας περνάει μια κρίση μέσα στην κρίση».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «οι ροές υπερβαίνουν τις δυνατότητες της κρατικής υποδομής, και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δυνατότητες να αντιμετωπιστεί είναι εξαιρετικά δύσκολες».

«Εμείς θέλουμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την Ε.Ε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και υπογράμμισε με έμφαση ότι στο θέμα αυτό θα φανεί εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στον δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, επέμεινε ο κ. Τσίπρας, ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, διότι, όπως είπε, από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία  και η Λιβύη.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here