Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση έχουν να επιλέξουν οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαίου, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστου Γιαννούλη, και του συνδυασμού του «Κοιτάμε Μπροστά», σημειώνοντας πως αυτό ήταν το διακύβευμα και στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το διακύβευμα είναι αν θα υπερισχύουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής απέναντι στις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακραίας δεξιάς

«Η μάχη στις περιφερειακές εκλογές της Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια μάχη που μοιάζει με το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα σε όλη την Ευρώπη, που είναι αν θα υπερνικήσουν οι δυνάμεις του ορθού λόγου και της λογικής απέναντι στις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας, αν θα υπερισχύουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής απέναντι στις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακραίας δεξιάς», είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτοί που διακυβερνούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τουλάχιστον τα τελευταία 9 χρόνια δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής, αλλά δείχνουν ενδιαφέρον για τη νομή της εξουσίας και έχουν πάντοτε στο μυαλό τους το πως θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τη θέση αυτή ως ένα εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική εξουσία, επισήμανε.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνεται για πρώτη φορά η ιστορικότητα και η ελληνικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας

«Ο τόπος της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορεί να φύγει μπροστά και να αναπτυχθεί αν έχει την πλάτη του γυρισμένη σε γειτονικές χώρες και λαούς. Ομως όσοι τη διακυβερνούσαν φρόντισαν να δώσουν την εντύπωση ότι χτίζουν τείχη στους γειτονικούς λαούς ενώ στην πραγματικότητα έκτιζαν τείχη στη χώρα μας και στις δυνατότητες ανάπτυξης της. Και τη στιγμή που δήθεν έκτιζαν τείχη αυτό που έκαναν ήταν να τροφοδοτούν τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας ταυτόχρονα να δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης για τη χώρα μας», συνέχισε.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και παρατήρησε: «Εμείς ήρθαμε με μία διάθεση να δούμε την αλήθεια κατάματα, να μιλήσουμε με επιχειρήματα και να ανιχνεύσουμε το δρόμο της συνεργασίας, της συνανάπτυξης και της προοπτικής για τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά. Η γλώσσα της αλήθειας είναι αυτή που ύστερα από τριάντα χρόνια έρχεται μέσα από μια ιστορική Συμφωνία να κατοχυρώσει αυτό που θέλησαν οι γείτονες μας να υφαρπάξουν κάποια στιγμή ιδιαίτερα, όταν οι εθνικιστικές είχαν κυριαρχήσει. Δηλαδή, την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που σήμερα για πρώτη φορά κατοχυρώνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Επιτέθηκε εναντίον όσων κυβέρνησαν τον τόπο, τον λεηλάτησαν, τον χρεοκόπησαν και χαρακτήριζαν «συμπρωτεύουσα» τη Θεσσαλονίκη και την οδήγησαν να είναι η «μεγάλη φτωχομάνα που βγάζει μεν τα καλύτερα παιδιά», όπως λέει και το τραγούδι, όμως τα διώχνει μακριά της να βρουν ένα καλύτερο μέλλον γιατί δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις να μείνουν.

Στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη πέρα από το συντηρητικό υπήρχε και το μεγάλο προοδευτικό ποτάμι

Πέρα από το συντηρητικό στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη υπήρχε και το μεγάλο προοδευτικό ποτάμι, επισήμανε και σημείωσε: «Εδώ διακυβεύεται πάντα μια μεγάλη σύγκρουση. Δεν είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ανάμεσα στις δυνάμεις που έχουν οδηγό το κέρδος και αυτές που έχουν το δίκαιο και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γι αυτό εδώ σήμερα βλέπω μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, μια πλατιά συσπείρωση και θέλω να καλωσορίσω όλους και όλες που βρίσκεστε σήμερα στο πλευρό του Χρήστου Γιαννούλη και δεν προέρχεστε από αυτό που ονομάζουμε μήτρα της αριστεράς, δεν προέρχεστε από το ΚΚΕ, από το ΚΚΕ Εσωτερικού, τον ΣΥΝ, τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα προέρχεστε από άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παριστάμενη υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και είπε πως η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στα χρόνια που κυβερνούσαν δήμαρχοι «τύπου Παπαγεωργόπουλου», δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στα χρόνια της καταχνιάς, της διαπλοκής, στα χρόνια της βαθιάς συντήρησης.

Ο Χρήστος Γιαννούλης θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές και θα είναι ο καλύτερος περιφερειάρχης για την Κεντρική Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός μίλησε «από καρδιάς», όπως είπε, για τον Χρήστο Γιαννούλη, γιατί αγώνας καρδιάς είναι αυτός που δίνει. «Αγώνας καρδιάς είναι αυτός που δίνει ο Χρήστος Γιαννούλης και όσοι τον συντροφεύετε απέναντι σε ένα πολιτικό κατεστημένο που για χρόνια πιστεύει ότι η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία υπόθεση της συντηρητικής παράταξης, που θέλει να προτάξει τον υγιή πατριωτισμό απέναντι στην πατριδοκαπηλεία, τις δυνάμεις της κοινωνικής συνοχής, δημοκρατίας, αλληλεγγύης απέναντι στις δυνάμεις του φόβου, του μίσους, της μισαλλοδοξίας. Είμαι σήμερα εδώ γιατί πιστεύω πως αυτός ο αγώνας που έχετε μπροστά σας είναι ένας αγώνας κρίσιμος, που μπορεί να αποβεί νικηφόρος. Το λέω αυτό γιατί πραγματικά πιστεύω ότι χαμένοι είναι οι αγώνες οι οποίοι δεν δίνονται. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν μιλούν με επιχειρήματα, αλλά με συνθήματα και με κραυγές», παρατήρησε.

Τόνισε ότι τον Χρήστο Γιαννούλη τον γνώρισε καλά την ώρα της μάχης, σε μια στιγμή κινητοποίησης για το δίκιο, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ, προκειμένου να υπάρχουν μόνο ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Μίλησε για εντιμότητα και ανιδιοτέλεια του Χρήστου Γιαννούλη, ότι άσκησε το λειτούργημα του δημοσιογράφου με εντιμότητα, σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στις αξίες του πλουραλισμού και της ενημέρωσης που, όπως είπε, μπαίνει σήμερα μπροστά σε ένα συλλογικό αγώνα, όχι για να διεκδικήσει αύριο μια βουλευτική έδρα ή μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή, «αλλά για να εκπροσωπήσει τις δικές μας και τις δικές σας αξίες και να κάνει ένα βήμα μπροστά για την Κεντρική Μακεδονία». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Χρήστος Γιαννούλης θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές και ότι μπορεί να είναι και θα είναι ο καλύτερος περιφερειάρχης για την Κεντρική Μακεδονία», «ένας περιφερειάρχης για τους πολλούς».

Μίλησε για εντιμότητα και ανιδιοτέλεια του Χρήστου Γιαννούλη, ότι άσκησε το λειτούργημα του δημοσιογράφου με εντιμότητα, σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στις αξίες του πλουραλισμού και της ενημέρωσης.

» Ο Χρήστος Γιαννούλης μπαίνει σήμερα μπροστά όχι για να διεκδικήσει αύριο μια βουλευτική έδρα ή μια άλλη θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή, «αλλά για να εκπροσωπήσει τις δικές μας και τις δικές σας αξίες και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά για την Κεντρική Μακεδονία».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Χρήστος Γιαννούλης θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές και ότι μπορεί να είναι και θα είναι ο καλύτερος περιφερειάρχης για την Κεντρική Μακεδονία», «ένας περιφερειάρχης για τους πολλούς και όχι για τις ελίτ. Θα συγκρούεται με τα κατεστημένα όποια κι αν είναι αυτά».

Η εκδήλωση έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και έξω από αυτό μια μικρή ομάδα ατόμων φώναζε συνθήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here