Τσίπρας: Θα κλείσει άμεσα η αξιολόγηση-Δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη μια πιθανή αναθέρμανση του ελληνικού ζητήματος

 

Πεπεισμένος ότι η εκκρεμότητα της αξιολόγησης θα κλείσει άμεσα γιατί η οικονομία υπεραποδίδει και δεν συμφέρει κανέναν μια αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος στην Ευρώπη, δηλώνει σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα Politico του Βελιγραδίου, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που επισκέπτεται την Τρίτη, τη Σερβία. 

«Η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υλοποιεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές της και βρίσκεται όχι μόνο εντός των προβλεπόμενων στόχων αλλά στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη καταγράφει υπεραπόδοση», τονίζει ο πρωθυπουργός. Και συνεχίζει:

«Αυτή η σταθερότητα που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζεται η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας η οποία αναμένεται, με αρχή το 2017, να γίνει κανόνας τα επόμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία καθυστερεί εξαιτίας ορισμένων παράλογων απαιτήσεων για μέτρα λιτότητας, από ένα μειοψηφικό τμήμα των πιστωτών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα κλείσει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα τόσο διότι είναι κοινός τόπος ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και περνά σε φάση ανάκαμψης αλλά και ότι δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη μια πιθανή αναθέρμανση του ελληνικού ζητήματος.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι μιά μειοψηφική μερόδα των πιστωτών επιμένει σε παράλογες απαιτήσεις και μέρα λιτότητας και τονίζει: «Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας αλλά βλέπει προοπτική. Αυτή η προοπτική όχι απλά δεν πρέπει να υπονομεύεται από κάποιους αλλά αντιθέτως να ενισχύεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας ενώ σχολιάζοντας εμμέσως τις προκλήσεις της Τουρκίας στα νησιά και την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, αναφέρει:

«Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες, πάγιες θέσεις στην εξωτερική της πολιτική και δη στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες. Επιδιώκουμε ενεργά την ειρήνη και την συνεργασία και την ίδια στιγμή διαφυλάσσουμε σταθερά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να χτιστούν υγιείς διμερείς σχέσεις. Η αναζωπύρωση του εθνικισμού- μεταξύ άλλων και μέσω της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών στις οποίες οικοδομήθηκαν οι διπλωματικές μας σχέσεις- υπονομεύει τις συγκροτημένες προσπάθειές που καταβάλουμε εδώ και καιρό για ενίσχυση της καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας.

Για την προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τις μονομερείς ενέργειες ευρωπαικών χωρών λέγοντας:

Δυστυχώς, κάποιες δυνάμεις στην Ευρώπη επέμειναν σε μονομερείς πρωτοβουλίες που οδήγησαν και στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς συντονισμό και ευρύτερη συνεργασία. Η Ελλάδα, σήκωσε μεγάλα και δυσανάλογα βάρη, την περίοδο που ήταν αυξημένες οι ροές προς την Ευρώπη. Όμως, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά πρωτίστως σε επίπεδο κοινωνίας, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε το ζήτημα στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης απέναντι σε πρόσφυγες πολέμου, μην το ξεχνάμε. Σε κάθε περίπτωση, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ύφεση οι ροές, αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αν και η επιβάρυνση ειδικά σε ορισμένα νησιά παραμένει μεγάλη. Αυτό που μένει είναι η στάση ευθύνης που έδειξε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός στο προσφυγικό ζήτημα, να αποτελέσει τον κανόνα για ολόκληρη την Ευρώπη και όλα τα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, υπεραμύνεται της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής:

«Η Ελλάδα, σε σταθερό και διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται σταθερά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος – μέλος της ΕΕ, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού  – ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων – με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα την τελευταία περίοδο αλλά παραμένουν πολύ κρίσιμα ζητήματα ανοιχτά. Είμαστε προσηλωμένοι στην διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς υπεκφυγές και φοβικότητα», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here