Τσίπρας: Θα κάνουμε το παν για μια έντιμη συμφωνία

Tου ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

«Η επίτευξη ή όχι συμφωνίας με τους εταίρους είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να πετύχει μια έντιμη συμφωνία διατηρώντας την εντολή του ελληνικού λαού», τόνισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας για την δύσκολη διαπραγμάτευση. Και πρόσθεσε με νόημα που έχει πολλούς αποδέκτες: «Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν ότι, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, έχουμε πάει και πίσω από τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής μας. Θα κάνουμε το παν, προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε και πάλι αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, με την στήριξη του λαού μας, θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας την συμφωνία που θα κλείσει σύντομα στην Ευρώπη, προκειμένου να βγούμε ολοκληρωτικά από την κρίση, που δημιούργησαν κάποιοι που θέλουν ακόμα και σήμερα να συνεχίσουν να πλουτίζουν στις πλάτες του ελληνικού λαού».

«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα, για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης’, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και είπε χαρακτηριστικά: «Όπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα το 1980 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν σας θυμίζω, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ και στην ζώνη του ευρώ το 2000, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τότε τις προϋποθέσεις. Έτσι, πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε».

 «Όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατέψουν την Δημοκρατία, ως υπέρτατη αξία, στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και ο πληγωμένος δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ο αδικημένος και ο πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία και το έγκλημα της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι επιχειρήσουν έγκλημα και δολοφονία της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τα «τεχνικά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης

Μετά απ όλα αυτά, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στη τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης πριν την τελική συμφωνία, η οποία θα περιέχει έναν έντιμο συμβιβασμό, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και φυσικά αυτό ισχύει και για την ελληνική πλευρά. Η φράση του πρωθυπουργού θα κάνουμε το παν για να έχουμε μια συμφωνία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, μπορεί να ερμηνευθεί και ως προάγγελος των αναγκαίων υποχωρήσεων που έπρεπε να κάνει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να κερδίσει  το αναγκαίο χρόνο αλλά και το χρήμα  που είναι απαραίτητα για να βγει η χώρα από το καθεστώς εκβιασμών και χρηματοδοτικής ασφυξίας που της έχουν επιβάλει.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της δύσκολης, επικείμενης συμφωνίας φαίνεται πλέον καθαρά ότι έχει αρχίσει καθώς κυβερνητικοί κύκλοι προβάλουν περισσότερο την πολιτική βούληση για τη επίτευξή της παρά τις τεχνικές της λεπτομέρειες. Ομως πολλές φορές πολλά και συνήθως όχι ευχάριστα, κρύβονται στις λεπτομέρειες.

Εν πάση περιπτώσει, το τελικό κείμενο της συμφωνίας και τα μέτρα που αυτή θα περιλαμβάνει δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι πάμε σε δύο, από τρείς συντελεστές ΦΠΑ, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις τιμές και τα εισοδήματα των νοικοκυριών , ανάλογα φυσικά με τι ποιά κατηγοριοποίηση θα γίνει. Επίσης φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος(κάρτες) το καλοκαίρι σε 22 νησιά, για ποσά άνω των 70 ευρώ(και αργοτερα ίσως σε όλη τη χώρα) προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.  Η περίπτωση του ΦΠΑ θέλει πάντως προσοχή καθώς είναι έμμεσος φόρος και επιβαρύνει άδικα με τον ίσιο τρόπο δηλαδή, διαφορετικές εισοδηματικές κατηγορίες.

Αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφύγει η κυβέρνηση είναι η επιβολή οριζόντιων μέτρων στο σύνολο των πολιτών, χωρίς οικονομικά και εισοδηματικά κριτήρια καθώς μια τέτοια ισοπεδωτική λογική αναπαράγει τη μνημονιακή αντίληψη και επιτείνει την λιτότητα και την ύφεση.

Αλλα σημεία αγκάθια είναι η πιθανή παράταση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, παρά τις υποσχέσεις για άμεση κατάργηση, καθώς και τα ανοικτά θέματα με τις περικοπές στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, την καταβολή ή όχι 13 σύνταξης και την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται ότι ήταν κάτι που «έδωσ娻 η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τη συμφωνία, αλλά δεν πάμε στο παλιό μοντέλο του ΤΑΙΠΕΔ με την σωρηδόν εκποίηση δημόσιου πλούτου. Θα μπουν κανόνες και αναπτυξιακές ρήτρες όσον αφορά την συμμετοχή των ιδιωτών ενώ θα υπάρχει και ισχυρή παρουσία του δημόσιου τομέα.

Αντίθετα συμφωνία έχει επιτευχθεί στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η επιβολή τελών στους καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες.

Tι είπε για τον Γ. Στουρνάρα  και την εξεταστική για μνημόνια

«Δεν έχουμε πρόθεση ρεβανσισμού, απαιτούμε όμως απ όλους να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη σχέση του με τον κ. Στουρνάρα.

Οσον αφορά την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο σημείωσε  χαρακτηριστικά:  «εμείς δεν θα κρύψουμε τίποτα. Η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο», συνέχισε, «θα ανοίξει όλες τις πτυχές, αλλά αυτήν την εξεταστική επιτροπή δεν την κάνουμε προκειμένου να στοχοποιήσουμε ανθρώπους. Την κάνουμε προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα σκοτεινά σημεία. Σας διαβεβαιώνω, όπου υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, φαντάζομαι ότι η επιτροπή αυτή δεν θα διστάσει να στείλει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής».

ΝΔ: Φιάσκο η περήφανη διαπραγμάτευση

«Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι η λεγόμενη ‘περήφανη διαπραγμάτευση’ ήταν φιάσκο. Δίκιο είχε. Εκείνο που δεν είπε, όμως, είναι ότι αυτό το φιάσκο στοιχίζει πανάκριβα στην ελληνική οικονομία και στον Έλληνα φορολογούμενο».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτου και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, για τη διαπραγμάτευση.

«Και έχουν το θράσος να μιλάνε για κόκκινες γραμμές, όταν προαναγγέλλουν πρωτοφανείς φοροεπιδρομές και νέο μνημόνιο» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «αυτή την πολιτική θα την πληρώσουν οι ίδιοι και όχι ο ελληνικός λαός»

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here