Tσίπρας: Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο-Τον Αύγουστο παίρνουμε πίσω από τους δανειστές τα κλειδιά του προϋπολογισμού

 

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά θα είναι ορόσημο αυτό που θα συμβεί τον επόμενο Αύγουστο. Θα πάρουμε πίσω από τους δανειστές τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ΕΡΤ 3. «Εκεί που απέτυχαν δύο κυβερνήσεις Παπανδρέου Σαμαρά εμείς πετυχαίνουμε. Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο ενώ οι άλλοι μας έβαλαν σε αυτό», πρόσθεσε.

|Η κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 27% και, όπως είπε, «στο τέλος της διακυβέρνησής μας θα έχει πέσει στο 17%», υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2019. Είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα κριθεί με βάση τα πεπραγμένα, αλλά και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Για τους πλειστηριασμούς

Μιλώντας για τους πλειστηριασμούς, είπε πως η κυβέρνηση «δεν έχει καμία διάθεση να διασώσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και σήμερα συνεχίζουν να μην πληρώνουν». Όπως πρόσθεσε, «αυτά είναι τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό», ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει «λαϊκή κατοικία» που θα βγει «στο σφυρί»».

Αστοχη η πρόταση Τουσκ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άστοχη, άκαιρη και άσκοπη την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, περί κατάργησης των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Δεν θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας τα συμπεράσματα της Συνόδου να περιέχουν φράση που θα παραπέμπει σε μη ισότιμη κατανομή σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για μία πρόταση η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της Ε.Ε. Όπως τόνισε, «είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχθηκαν με μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις, είχαν στόχο να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία».

Για τη δικαιοσύνη

Ερωτηθείς για τη δικαστική εξουσία, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη.

Τόνισε πως «όταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα του μέσου πολίτη κι εγώ ,ως απλώς πολίτης, αγανακτώ. Όταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα ή όταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν και σπεύδουν να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ».

Είπε επίσης ότι οφείλει να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του «και για την προστασία του ίδιου του θεσμού».

Για την αξιοπιστία των ΜΜΕ

Ο κ. Τσίπρας έκρινε ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας μερίδας των ΜΜΕ καθώς και  διάχυση ψευδών ειδήσεων ενώ χαρακτήρισε «ευάλωτα τα ΜΜΕ απέναντι στον πλουραλισμό και την αλήθεια» εξαιτίας των συμφερόντων που υπηρετούν.

«Έχω δεχθεί τη σκληρότερη κριτική από τα ΜΜΕ, άλλοι πρωθυπουργοί ήταν σε ροζ συννεφάκι» είπε εκτιμώντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί «η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να συμβιβαστεί με συμφέροντα».

Για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια ο Κ. Μητσοτάκης από το παρελθόν του» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για τον αρχηγό της Ν.Δ. προσθέτοντας ότι «κάθε πολιτικός που επιζητά υψηλά αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμία σκιά».

Τέλος απαντώντας σε μια πιο προσωπική ερώτηση για το πως θα ήθελε ο ίδιος να καταγραφεί στην ιστορία όταν θα έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο κ. Τσίπρας είπε: «Πάλεψα για το δίκιο αυτό θα ήθελα να μείνει».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here