Τσίπρας: Θα εξηγήσω σε Γιούνκερ το ελληνικό σχέδιο-Η ΕΕ να προσχωρήσει στο ρεαλισμό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως περιγράφονται στο σχέδιο των 47 σελίδων που απεστάλη στους θεσμούς, θα εξηγήσει δια ζώσης στον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, μέχρι σήμερα, «σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων».

«Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζάκ Κλoντ Γιούγκερ»,  συνεχίζει ο πρωθυπουργός, «να μεταβώ στις Βρυξέλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά. Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό».

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε. Τσακαλώτος.

To ελληνικό σχέδιο

Την Τετάρτη εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το αντι-σχέδιο των θεσμών, το οποίο προφανώς θα τεθεί στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση θα εμμείνει στις κόκκινες γραμμές που περιγράφονται στο σχέδιο συμφωνίας που απέστειλε, και οι οποίες αφορούν μικρά πρωτογενή πλεονάσματα(η ελληνική πλευρά προτείνει 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016) καμία νέα μείωση σε μισθούς-συντάξεις, χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του χρέους ώστε να ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις της χώρας και αναπτυξιακό πακέτο επενδύσεων που θα τονώσει την απασχόληση.

Αντίθετα η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και έχει ήδη υποχωρήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, των συντελεστών ΦΠΑ(πληροφορίες μιλούν γι συντελεστές 6-7%, στον οποία θα υπαχθούν τα φάρμακα και τα περισσότερα τρόφιμα,,,11% και 23%,), καθώς και στην μεσοπρόθεσμη αναμόρφωση-εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με άμεσο περιορισμό ορισμένων πρόωρων συντάξεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here