Τσίπρας: Θα ελαφρύνουμε φορολογικά τα μεσαία στρώματα, όχι τα υψηλά εισοδήματα-Πρέπει να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος-Διάλογος για λύση στη Βενεζουέλα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Τ.ΜΠΟΛΑΡΗ

Μετά την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός στις εκλογές του Οκτωβρίου θα επισκεφθεί τη Βολιβία, δήλωσε ο Α. Τσίπρας, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Έβο Μοράλες κατά διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες τάχθηκαν υπέρ του διαλόγου και κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Βενεζουέλα, που μπορεί να προκαλέσουν εμφύλια σύρραξη.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της φορολογικής ελάφρυνσης των μεσαίοων στρωμάτων αλλά όχι των υψηλών εισοδημάτων, γιατί τότε θα μειωθούν οι πόροι για την κοινωνική αναδιανομή και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας και παιδείας. Αυτή είναι η διαφορά μας από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μοράλες σημαντικό άνθρωπο με διεθνή ακτινοβολία, που πριν από 13 χρόνια και κόντρα στις προβλέψεις πήρε τα ηνία της χώρας του και προχώρησε στη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου και στην παραγωγή νέου.

Επίσης τόνισε πως θα στηρίξει την πρωτοβουλία του προέδρου της Βολιβίας να πραγματοποιηθεί στη χώρα του συνάντηση ηγετών από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με στόχο τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φόρουμ διαλόγου και επικοινωνίας των προοδευτικών δυνάμεων.

«Απέναντι στους κινδύνους της κυριαρχίας ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι προοδευτικές ηγεσίες του κόσμου οφείλουν να είναι πιο κοντά και να συντονίζουν τις προσπάθειες τους» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα της Βενεζουέλας τάχθηκαν και οι δύο κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων και υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης.

Ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση της κρίσης είναι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η μόνη προοπτική τις επόμενες μέρες είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης και ενδεχομένως μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση. Κι αυτό προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές».

Σε αυτό το πλαίσιο θα δραστηριοποιηθεί και η ελληνική πλευρά είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης ή στρατιωτικής λύσης, διότι πιστεύουμε ότι η μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η δημοκρατία και η δική τους κυριαρχία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βολιβίας επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση οι εξωτερικές παρεμβάσεις, όπου έγιναν, δεν έλυσαν προβλήματα.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Εβο Μοράλες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

Θέλω, για άλλη μια φορά, να καλωσορίσω τον Έβο Μοράλες, τον Πρόεδρο της Πολυεθνοτικής Δημοκρατίας της Βολιβίας, μιας μακρινής χώρας για την Ελλάδα, αλλά μιας χώρας και ενός λαού με κοινές αξίες, κοινούς αγώνες, κοινά ιδανικά.

Σήμερα είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης, να βρεθείτε σε ένα μοναδικό μνημείο που ανήκει στον οικουμενικό πολιτισμό. Είναι μνημείο της ανθρωπότητας, του πολιτισμού που έχει παραχθεί σε όλο τον κόσμο και είχατε την ευκαιρία να βρεθείτε στο λίκνο της Δημοκρατίας, διότι εδώ γεννήθηκε  η Δημοκρατία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αγωνίζεστε για τη Δημοκρατία στη χώρα σας, για την κοινωνική δικαιοσύνη και άξιζε τον κόπο να βρεθείτε, παρ’ ότι λίγες ώρες στην Ελλάδα, σε αυτό το πολύ σημαντικό μνημείο.

Είχαμε την ευκαιρία και χθες να κουβεντιάσουμε, να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, για τον όμορφο αγώνα που δίνετε στη Βολιβία, για τις κοινές αξίες και τους κοινούς αγώνες που δίνουν όλοι οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί πολίτες σε όλο τον κόσμο για περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το νήμα του κοινού αγώνα των λαών, απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση και ολοκληρωτισμό, είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαίο να το πιάσουμε όλοι μαζί απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Αγαπητέ Έβο, φίλε Πρόεδρε της Βολιβίας, θέλω να μεταφέρεις τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης στον λαό της Βολιβίας. Θέλω να ευχηθώ κάθε καλό και κάθε προκοπή και μακροημέρευση των προσπαθειών σας για την εδραίωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα σας.

Θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά για την ανταπόκριση στην πρόσκληση για την επίσκεψή σου στην Ελλάδα και να σε ευχαριστήσω για αυτό το μήνυμα που στέλνεις με την παρουσία σου εδώ στους ευρωπαϊκούς λαούς, στον ελληνικό λαό, ότι οι αγώνες όταν είναι αγώνες για διεκδίκηση σημαντικών διακυβευμάτων, όταν είναι αγώνες που προσανατολίζονται με βάση αξίες και ιδανικά, είναι αγώνες που έχουν αποτέλεσμα.

Καλωσόρισες και πάλι στην Ελλάδα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here