Τσίπρας: «Κανείς δεν θέλει να διασαλευτεί η πορεία της Ελλάδας»

Μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • «Είναι βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει κανείς ευρωπαϊκός θεσμός που να θέλει να διασαλευτεί αυτός ο οδικός χάρτης. Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές που ανακτούν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και να αποδυναμωθεί η προοπτική ανάκαμψης της χώρας».

«Το 2017 η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και στόχος μας είναι να κλείσει έγκαιρα η β΄ αξιολόγηση ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί και να καταφέρει η χώρα να βγει μπροστά με περισσσότερη αισιοδοξία».

«Υπερκαλύπτουμε», είπε «τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και παρατηρειται μια εντυπωσιακή, ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή και αλλαγή πορείας για μια οικονομία που βρέθηκε πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού. Η αλλαγή αυτή δεν είναι πάντως  αποτέλεσμα των προγραμμάτων προσαρμογής. Αποτέλεσμα των προγραμμάτων είναι η ύφεση που βιώνουμε. Η αλλαγή οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις, είναι αυτές που οδηγούν στην ανάκαμψη» είπε

Για τις τράπεζες είπε ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, επιστρέφουν οι καταθέσεις και ανακτάται η εμπιστοσύνη του κοινού.

«Η δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι μια κίνηση που ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες για την οικονομία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημειώσε ότι το Ταμείο ξεκινά με πόρους 260 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια, κρατικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αλλά ο αντίκτυπός του στην οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

«Η αποκλειστική στόχευση σε μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις βοηθά στη μετάβαση του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου σε ένα σύγχρονο και εξωστρεφές πρότυπο.  Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλλει καθοριστικά σε μια από τις παθογένειες του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, το νέο φαινόμενο που ζούμε μετά την αρχή της κρίσης, τη μαζική φυγή εξειδικευμένων νέων επιστημόνων, το λεγόμενο brain drain» πρόσθεσε.

«Πολλοί επενδυτές διαβλέπουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της ανάπτυξης. Αλλά βλέποντας και τα υψηλά ρίσκα, αποθαρρύνονται. Το Ταμείο αναμένεται να βοηθήσει, επιμερίζοντας το ρίσκο για συμμετοχή επιχειρηματικών συμφερόντων», κατέληξε

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here