Τσίπρας: Τα ελληνικά «κλειδιά» για μια βιώσιμη συμφωνία με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Πριν λίγη ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, στο κτήριο της Ευρωπαικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επεξεργασία των νέων ελληνικών προτάσεων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στα αγγλικά ότι «προσερχόμαστε για μια ουσιαστική και βιώσιμη συμφωνία με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή». Στα ελληνικά η δήλωσή του ήταν λίγο πιο εκτενής. Ο κ. Τσίπρας σκιαγράφησε και τα όρια της ελληνικής πρότασης. «Προσερχόμαστε, είπε, «για να επιτύχουμε μια βιώσιμη οικονομικά συμφωνία, να αφήσουμε πίσω τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, να αποφύγει την υπερβολική και παράλογη αύξηση στον ηλεκτρισμό που πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα των εργασιακών σχέσεων και να προσχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αναδιανομή των βαρών και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας»

Μετά από αυτά, οι δύο ηγέτες άρχισαν τις διαβουλεύσεις, στις οποίες από ελληνικής πλευράς μετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης  και ο ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι δεν δέχεται παράταση της δανειακής σύμβασης και ένα νέο μνημόνιο. Αυτό που ζητά για να είναι βιώσιμη η συμφωνία, είναι ρύθμιση του χρέους(ή τουλάχιστον δέσμευση ότι θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για αυτό) και μέτρα που δεν θα πλήττουν τα λαικά στρώματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here