Τσίπρας στους Financial Times: Το Brexit δείχνε πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για την Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times γράφει μεταξύ άλλων ότι το αδιέξοδο με το Brexit δείχνει τα μειονεκτήματα της «εθνικιστικής προσέγγισης» και της «σοβινιστικής ρητορικής» στην αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων μιας χώρας.

«Το Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και για τη Βρετανία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του. «Αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας σοβινιστικής ρητορικής, που υποσχέθηκε διέξοδο με εθνικιστική προσέγγιση, όχι με την εξεύρεση συλλογικών λύσεων».

Όπως σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι των Financial Times Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός, σφόδρα αντίθετος στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, αλλά, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, αποδέχθηκε το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρα, με όρους που ήταν πιο αυστηροί από αυτούς που προσφέρονταν αρχικά. Είπε ότι «η Ελλάδα έμαθε από τη δύσκολη εμπειρία ότι ήταν προς το εθνικό συμφέρον της να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Εάν η Βρετανία, που είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες στο πώς θα προχωρήσει στο Brexit, τότε τι θα γινόταν με την Ελλάδα;» είπε ο κ. Τσίπρας. «Οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι αυτός ο δρόμος, ο δρόμος του εθνικισμού, δεν προσφέρει μια εύκολη λύση στα πραγματικά προβλήματα».

Ο κ. Τσίπρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επίσης, για τα αντιευρωπαϊκά και ακροδεξιά λαϊκιστικά πολιτικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών που θα γίνουν τον επόμενο μήνα.

Εξετάζοντας την εκλογική επιρροή των δυνάμεων αυτών, δήλωσε:

«Έχει να κάνει με τις σημερινές πολιτικές λιτότητας και το πρόσωπο της Ευρώπης, που δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Ε.Ε. φαίνεται πως δεν είναι τόσο δημοκρατική ούτε τόσο φιλική προς τις ανάγκες των ανθρώπων».

Ωστόσο, είπε πως «είναι πολύ νωρίς για να ξεγράψει κανείς τα προοδευτικά αριστερά κόμματα», για τα οποία αναφέρει ότι ανακάμπτουν σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο καταλάβει τις θέσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τις άλλες 27 χώρες της Ε.Ε., το Εργατικό Κόμμα έχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της Βρετανίας, όπως παρατήρησε.

«Νομίζω πως το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό στην Ευρώπη. Αν και στην παρούσα φάση υπάρχει η εντύπωση ότι η συντηρητική Δεξιά και η Ακροδεξιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα, πιστεύω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει και ο ίδιος την πρόκληση της κάλπης αργότερα εντός του έτους, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας.

«Το αριστερό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πίσω σε σχέση με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις. Σκοπεύει να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, ποντάροντας στην επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα, με την ολοκλήρωση μιας πλήρους τετραετούς θητείας στην κυβέρνηση, μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια βραχύβιων κυβερνήσεων», γράφουν.

Ο κ. Τσίπρας «ελπίζει πως θα αντλήσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, σημειώνοντας τις προβλέψεις για άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 2,2 και 2,4% εφέτος».

«Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να πραγματοποιηθούν εκλογές σε μια χρονική στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015 -όταν ήμασταν στο βαθύ σκοτάδι- με τη σημερινή κατάσταση» δήλωσε. «Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία, τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια… Υπήρχαν μέρες που ήμασταν πολύ αγχωμένοι, επειδή δεν υπήρχε τρόπος να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις».

«Τώρα», είπε, «η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό και έφτιαξε ένα μαξιλάρι ρευστότητας πάνω από 45 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας», χάρη στην προσήλωση στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της χώρας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Αυτόν τον μήνα η Ελλάδα πέτυχε μια από καιρό αναμενόμενη συμφωνία με το ΔΝΤ, που της επιτρέπει να αποπληρώσει πρόωρα ένα μέρος του εναπομείναντος δανείου των 9,5 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, «θα γλιτώσουμε ένα σημαντικό ποσό από τόκους, περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ώς το 2022, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε γενναίες παροχές που συνδέονται συνήθως με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα».

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και στους πιστωτές μας, οπότε δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία για τα πλεονάσματα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους, τους ξεπεράσαμε μάλιστα, επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια».

Ευελπιστεί -γράφουν οι δημοσιογράφοι των FT- ότι η Ελλάδα σύντομα θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για «ένα νέο μείγμα πολιτικής προκειμένου να πετύχει τους στόχους αλλά με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».

«Έχουμε έναν θετικό κύκλο τώρα» είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας, αν έχουμε χαμηλότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και περισσότερα έσοδα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here