Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Υπέρτατος νόμος το δίκιο των ανθρώπων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Ενας από τους σημαντικότερους αρχαίους τραγωδούς ο Σοφοκλής, με την Αντιγόνη, μας έμαθε ότι υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του εκτίμησε ότι αυτή η συνεδρίαση έπρεπε  να είχε γίνει πριν καιρό καθώς αφορά όχι μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά το μέλλον της ευρωζώνης. Επί πέντε μήνες η συζήτηση διεξήχθη πίσω από κλειστές πόρτες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τις περισσότερες πτέρυγες .

Οι αντιπαραθέσεις είχαν βαθύ πολιτικό περιεχόμενο, συνέχισε. Σέβομαι όλες τις απόψεις ακόμη και αυτές που είχαν πολεμική ρητορική.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις υπογράμμισε ότι «οι 47 σελίδες της πρότασής μας είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με του θεσμούς, μάλιστα είχε ειπωθεί ότι αποτελούν βάση συζήτησης»

Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε κανόνες, είναι όμως κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να φορολογεί μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και να μην κόβει το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, τόνισε. «Αν όχι πρέπει να μην γίνονται εκλογές στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ακούστηκε το ερώτημα «έχετε κρυφό σχέδιο να βγάλετε τη Ελλάδα από την ευρωζώνη». Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από την ευρωζώνη δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα την Κυριακή αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ότι δηλαδή ο στόχος μας είναι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης μέσα στην ευρωζώνη.

Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά, για τον ίδιο λόγο ζητούμε αναδιάρθρωση του χρέους.

κ. Βέμπερ η μέγιστη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ιστορίας ήταν όταν για τη χώρα σας που έβγαινε καταχρεωμένη από τον πόλεμο υπήρξε μείωση του χρέους κατά 60% με ρήτρα ανάπτυξης.

Ανοίξαμε τη λίστα Λαγκαρντ, προχωρήσαμε σε συμφωνία με την Ελβετία ώστε να φορολογηθούν όσοι έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό, εμείς ζητήσαμε από τα μεγάλα ΜΜΕ να πληρώσουν φόρους. Οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Ζητάμε την υποστήριξή σας να αλλάξουμε την Ελλάδα .

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συζήτηση δεν αφορά μια χώρα αλλά όλη την Ευρώπη. Ας αναλάβουμμε όλοι τις ευθύνες μας, κατέληξε ο κΤσίπρας.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here