Τσίπρας: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, τα μέτρα, τον πολιτικό θόρυβο που προκλήθηκε από τον έλεγχο του πόθεν έσχες υπουργών και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», τόνισε με έμφαση ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα του ελέγχου του πόθεν έσχες υπουργών της κυβέρνησης. Και αφού ξεκαθάρισε ότι όπου υπάρχουν στοιχεία και όχι εικασίες θα ελεγχθούν είπε πως στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο νεοεκλεγείς βουλευτής(εννοεί τον Γ. Σταθάκη που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έκανε ατελή δήλωση πόθεν έσχες του 2012), διόρθωσε το λάθος και φορολογήθηκε για τα χρήματα αυτά. «να μιλήσουμε για λεφτά υπουργών που δεν έχουν φορολογηθεί; Τι έγινε το ένα εκατ. ευρώ του κ. Τσουκάτου; Μη με προκαλείτε», τόνισε χειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτη στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. «Οπου υπάρχουν στοιχεία θα ελεγχθούν.  Θα λειτουργήσουν οι θεσμοί, δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο, ούτε υπάλληλος, ούτε πολιτικός, ούτε επιχειρηματίας. Ούτε υπουργός, αλλά να μιλάμε με στοιχεία όχι με εικασίες», είπε.

«Δεν θα χαρισθούμε σε κανέναν», πρόσθεσε και ανήγγειλε ότι παρατείνεται για ένα χρόνο ο έλεγχος των υποθέσεων φοροδιαφυγής. Είπε ακόμη ότι την Δευτέρα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ ανακοίνωσε ότι τα λιπάσματα της Δραπετσώνας εξαιρούνται από την πώληση του ΟΛΠ και παραδίδονται στο λαό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Οσον αφορά ο νομοσχέδιο είπε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα αλλά δύσκολα μέτρα που όλοι γνώριζαν και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την αρνητική της στάση, αποδίδοντας της στρατηγικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, καθώς δεν έχει σχέδιο να προτείνει για τη χώρα.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Για το νομοσχέδιο και τα μέτρα

Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά δύσκολα μέτρα που τα γνωρίζαμε όλοι. Οταν ψηφίζατε μαζί μας. Πρέπει να τα υλοποιήσουμε, με αντισταθμιστικά, αλλά με στρατηγική, για να προχωρήσει η αξιολόγηση και να μην χαθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα το 2015.

Υπάρχει ένα στρατηγικό και υπαρξιακό αδιέξοδο όσον αφορά την αντιπολιτευτική ρητορική απέναντι στη κυβέρνηση.  Τότε που παλεύαμε για μια καλύτερη συμφωνία μας λέγατε ότι ριχνουμε τη χώρα στα βράχια. Οτι καθυστερούμε.

Σήμερα αρνείσθε να ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους όσων ψηφίζατε το καλοκαίρι.  Τι παριστάνετε τους αντιμνημοναικούς; ρώτησε εν μέσω αντιδράσεων. Εσεις που επι 5 χρόνια ψηφίζατε ότι σας  έφερναν επί χρόνια. Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη.

Εμείς φτάσαμε στα όρια, στα άκρα. Πήραμε ότι ήταν δυνατόν να κερδηθεί και κάναμε έναν δύσκολο συμβιβασμό, Δεν κοροιδέψαμε κανέναν. Ο λαός αποφάσισε μετά τη συμφωνία και όχι πριν. Η ετυμηγορία του λαού είναι σεβαστή από όλους.

Ωραία θέλετε να καταψηφίσετε ότι ψηφίσατε τον Αύγουστο και ζητάτε να κάνουμε το ίδιο. Ποιό είναι το σχέδιο σας για τη χώρα; Θέλετε να μην την εφρμόσουμε;  Να τεθούν σε κίνδυνο οι μικροκαταθέσεις; Εχουμε ένα οδικό χάρτη. Κάντε κριτική, πείτε μας μια πρόταση. Μέχρι τώρα ακούμε κορώνες και αφορισμούς. Ομως δεν έχετε σχέδιο, το μόνο που δείχνετε είναι ο μεγάλος σας καημός για τις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα μείνετε για χρόνια στις καρέκλες της αντιπολίτευσης.

Για καταγγελίες, διαφθορά, πόθεν έσχες, διαπλοκή

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Μην ψάχνετε για εστίες διαφθοράς στην αριστερά. Η κριτική και ο έλεγχος πρέπει να είναι μελετημένα. Η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Δημιουργήθηκε τεράστιο θέμα γιατί ένα νεοεκλεγείς βουλευτής έκανε το 2012 μια ατελή δήλωση, και μετά έκανε διορθωτική δήλωση και έχει φορολογηθεί. Να μιλήσουμε για κάποιους που δεν έχουν φορολογηθεί; Τι έγιναν τα λεφτά του Τσουκάτου, το ένα εκατομμύριο; Μη με προκαλείτε, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

Εάν υπάρξουν στοιχεία θα ελεγχθούν. Δεν θα κάνουν πολιτική καριέρα στις πλάτες αυτής της κυβέρνησης όσοι έχουν σχέσεις με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Δεν θα χαρισθούμε σε κανέναν, θα κυβερνήσουμε με βάση την εντολή του ελληνικού λαού.

Παράταση παραγραφής και ελέγχων για ένα έτος

Με βάση αυτά, σας ανακοινώνω ότι αν κάποιοι νομίζουν ότι θα γλιτώσουν τον έλεγχο επειδή τελειώνει ο χρόνος, είναι γελασμένοι. Σήμερα καταθέτουμε διάταξη για παράταση ενός έτους. Ολες οι υποθέσεις θα ελεγχθούν και κάθε κατεργάρης στο πάγκο του.

Την Δευτέρα  το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες

Την Δευτέρα καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ελπίζω να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας. Σας βλέπω ανήσυχους, είπε ο πρωθυπουργός προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τα λιπάσματα Δραπετσώνας εκτός πώλησης του ΟΛΠ

Η φτωχογειτονιά της Δραπετσώνας να αποκτήσει μέτωπο στη θάλασσα. Αναθεωρήσαμε την σύμβαση με τον ΟΛΠ και κρατάμε τα λιπάσματα της Δραπετσώνας που θα αναβαθμισθεί. Εμείς εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λαικών τάξεων.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναλυτική ενημέρωση για το προσφυγικό και όσα συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής.

Κορυφαίο ζήτημα το προσφυγικό για το μέλλον της Ευρώπης, το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει πρόβλημα μόλις οι πρόσφυγες έφτασαν στις αυλές τους. Οι αποφάσεις και οι κινήσεις της ΕΕ έρχονται όμως με μεγάλη καθυστέρηση. Η Ευρώπη κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς> τόνισε.

Υπάρχουν κυβερνήσεις που αντιδρούν που παίρνουν στάση ξενοφοβική και απαντούν στους ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή,  με βία και δακρυγόνα.

Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις της ΕΕ, είπε και συμπλήρωσε: «Οι σκληρές αντιλήψεις μπαίνουν σιγα-σιγα στο περιθώριο».

Ο κ. Τσίπρας αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις, είπε ότι πρέπει να σταματήσει το αίσχος της εκμετάλλευσης, να γίνουν στη Τουρκία τα κέντρα καταγραφής για να μην έχουμε άλλες τραγωδίες στο Αιγαίο. Θα υποστηρίξουμε πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις από εμάς ή την ΕΕ σε ζητήματα που άπτονται εθνικής κυριαρχίας», υπογράμμισε.

Οχι σε κοινές περιπολίες

Εξηγήσαμε ότι κοινές περιπολίες με τουρκικά πλοία δεν μπορούν αν υπάρξουν, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. «Πρώτον γατί συνεχίζονται παραβιάσεις και αμφισβητήσεις σε θέματα ξεκαθαρισμένα από το διεθνές δίκαιο και δεν έπρεπε να υπάρχουν.».

«Η όποια παρέμβαση στα ελληνικά ύδατα δεν μπορεί να είναι διάσωση και μεταφορά στα ελληνικά νησιά. Το ποιός θα περισυλλέξει λιγη σημασία έχει για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά αν θέλουμε να ελεγχθούν οι ροές, θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος και περιφρούρηση στην ενδοχώρα της Τουρκίας, είπε.

«Ωστόσο παρόλα αυτά, ήδη έχουμε ένα συντονισμό με τουρκική ακτοφυλακή. Και μπορεί να συνεχισθεί αν υπάρχει βούληση από την άλλη πλευρά.

Το τουρκικό παζάρι με την ένταξη

Από πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει ένα παζάρι, από τα χρήματα έως την ενταξιακή διαδικασία. Ζητάνε υποσχέσεις να ανοίξει το ζήτημα της ένταξης.  Φαίνεται ότι έχουν δοθεί υποσχέσεις από πλευράς Γιούνκερ-Μέρκελ. Εμείς κρατάμε  στάση ευθύνης. Η ένταξη δεν πρέπει να μας φοβίζει εάν τηρούνται οι αρχές της ΕΕ. Αν κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό. η Τουρκία. Αλλά αυτά πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και την αλλαγή στάσης στην κατοχή του βόρειου μέρους της Κύπρου.

 

Αφού επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος δεν έχει πάρει παρά ελάχιστα, πρόσθεσε ότι τα  περίφημα κέντρα θα είναι κέντρα ταυτοποίησης/ Εκεί δεν θα μένουν πάνω από δύο μέρες, θα φεύγουν για τον προορισμό τους, που είναι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Παρά τα μεγάλα λόγια ουσιαστική χρηματοδότηση δεν είχαμε μέχρι σήμερα από την ΕΕ. Αλληλλεγύη δεν γίνεται αλά καρτ. Δεν πάμε ως επαίτες. Από το υστέρημά μας θα δώσουμε φαγητό και στέγη στους ανθρώπους που το χρειάζονται.

Σουλτς υπέρ δημοσιονομικής χαλάρωσης

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που ζήτησε να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση σε χώρες που δέχονται έντονη προσφυγική πίεση.

Και αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους Αφγανούς πρόσφυγες είπε: Στο Αφγανιστάν έχουμε πρόβλημα, με το αν θεωρούνται πρόσφυγες. Δεν ανήκουν στη μεσαία τάξη όπως οι Σϋριοι. Δικό μας αίτημα να ενταχθούν και οι Αφγανοί στο δικαίωμα μετεγκατάστασης.κατέληξε.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here