Τσίπρας στο Προεδρικό: Συνεννόηση στα μείζονα- Να πάμε σε μεταμνημονιακό ξέφωτο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

 

Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, οι εξελίξεις στο προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές βρίσκονται στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. 
Ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου λίγο μετά τις 10:00 και στην καθιερωμένη συζήτηση που είχε με τον κ. Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Η κυβέρνηση πέρασε έναν δύσκολο κάβο. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα μετα-μνημονιακό ξέφωτο. Από δω και μπρος η κυβέρνηση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα στις επόμενες δύσκολες στροφές. Να προσπαθήσουμε, να σφίξουμε τα δόντια για τον τόπο. Και να έχουμε παράλληλα τη σκέψη μας σε αυτούς τους ανθρώπους που περνάνε πιο δύσκολα. Πρέπει να σας πω ότι ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή των τελευταίων ημερών. Όμως προστατεύτηκε το 60% εκείνων που έχουν «κόκκινα δάνεια”,  δηλαδή όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώνουν”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια.

«Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε τέλος ότι εκείνοι που έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες τώρα κάνουν κριτική σε αυτούς που προσπαθούν να το σηκώσουν.
Πρόκειται για ένα μήνυμα του πρωθυπουργού στον απόηχο και της χθεσινής δύσκολης ημέρας, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καταγράφει σημαντικά πλήγματα, αφού προηγήθηκε η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η διαγραφή του Αλέκου Παναγούλη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η διαγραφή του Νίκου Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ.
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού διασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία τόνισε ότι «στα μεγάλα θέματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές. Είναι γνωστές οι θέσεις μας αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί παρά να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο”.
 «Επειδή στο παρελθόν διδαχθήκαμε πολλά από διχασμούς οι οποίοι όχι μόνον δεν ωφέλησαν, αλλά έβλαψαν τον τόπο, τούτη την στιγμή είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «στους εθνικούς στόχους που δεν εξαρτώνται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι».

«Στα μεγάλα θέματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Επειδή διάφορα ακούγονται, είναι σαφές ότι οι θέσεις μας πάνω στα ζητήματα που σχετίζονται με την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων είναι δεδομένες και δεν αλλάζουν, όχι γιατί αυτό είναι μία εμμονή μας, αλλά γιατί οι θέσεις αυτές στηρίζονται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «οι θέσεις μας είναι γνωστές και εκπορεύονται όχι μονο από τη δική μας βούληση αλλά και από την ευρωπαϊκή», καθώς, όπως ανέφερε, «οποιαδήποτε εξελιξη στο θέμα αυτό εξαρτάται από τον πληρη σεβασμό της Τουρκίας έναντι του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τεράστιο κομμάτι του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ο σεβασμός της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε τέλος ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και «φυλάσσει κυριάρχως τα σύνορά της», αλλά θέλει σε αυτό και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here