Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ της Ρωσίας: Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα, λέγεται Ευρωζώνη

Με μια μικρή σχετικά αλλά σαφή και καίρια αναφορά του στο Ελληνικό ζήτημα και την εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο πρωθυπουργός από τη Ρωσία όπου βρίσκεται, επιβεβαίωσε την σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα δίνει προοπτική ανάπτυξης όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, δεν λέγεται Ελλάδα αλλά Ευρωζώνη και αφορά τη δομή της» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη είναι αν θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και την ελπίδα, επιστρέφοντας στις καταστατικές Αρχές της, αυτές της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Με τις φράσεις αυτές ο πρωθυπουργός στέλνει ήδη ένα μήνυμα στην ηγεσία της ΕΕ, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις τις οποίες θεωρεί λογικές και ρεαλιστικές για την ίδια την επιβίωση της Ευρώπης.

Σημαντικό μέρος της σύντομης ομιλίας του αφιέρωσε στη κρίσιμη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας τη στιγμή που νέες εντάσεις εκδηλώνονται στη γειτονιά της Ευρώπης, στο ρόλο που θέλει να παίξει η χώρα και στις συνεργασίες που θα επιδιώξει.  Τόνισε δε με έμφαση ότι ένας νέος πολυπολικός κόσμος ανατέλλει. Υπενθυμίζεται ότι η Αναπτυξαική Τράπεζα των BRICS, έχει προσκλέσει την Ελλάδα να συμμετάσχει στο αρχικό της κεφάλαιο.

Ειναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αξιοποιήσει με το καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα, τη γεωπολιτική θέση της χώρας και τα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής στο τρίγωνο ΕΕ-Ρωσία-ΗΠΑ.

Για το θέμα της Ουκρανίας, μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς, αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος και ζήτησε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here