Τσίπρας στο Νταβός: Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte

 

 

«Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν. Τα κοινοβούλια αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει και αν αλλάξει αυτό θα είναι τρέλα να τους το ζητήσουμε. Είναι σα να μπαίνει κανείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη με ένα αναμμένο κερί» , ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πάνελ με θέμα το «μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως» απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

«Αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε δε την ελπίδα του ότι «οι διαφορές μεταξύ των θεσμών» δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση.

Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε…»

Στην τοποθέτησή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, λέγοντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα». «Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας τους κανόνες και υλοποιώντας τις συμφωνίες». «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε…», είπε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε»

«Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Για το προσφυγικό

Η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη απέναντι στην Frontex, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας .

«Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική. Η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης».

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Εχουμε απώλειες ζωών γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Η θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί. Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι απαράδεκτο η εναλλακτική να είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατικά συστήματα.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό μέσα σε δύο μήνες τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη. Οι βόρειες χώρες δεν μπορούμε να αντέξουμε τις ροές που αντιμετωπίστηκαν πέρυσι, σημείωσε.

Πριν σκοτώσουμε την Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να διορθώσουμε την Συνθήκη του Δουβλίνου. Κανείς δεν θέλει το τέλος της Σένγκεν. Πρέπει να σωθεί και μπορεί να γίνει αν ελέγξουμε την κατάσταση στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, τόνισε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη μπορεί να σπάσει σε πολύ σύντομο διάστημα, προειδοποίησε ο γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δείξουμε αλληλεγγύη.

Για την οικονομική κρίση

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή», με μεγάλο κόστος όμως. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας κι ενώπιον του θιασώτη της λιτότητας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here