Tσίπρας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Β. Μακεδονίας: Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα μέλλον συνανάπτυξης σε Βαλκάνια, Ευρώπη

Στις ευκαιρίες ανάπτυξης και σύσφιξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος για το ενδιαφέρον που καταγράφεται στο Φόρουμ, σημειώνοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης».

«Όλοι μαζί βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να μετατραπούν τα Βαλκάνια από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε ατμομηχανή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή είναι η πραγματική πατριωτική και ιστορική μας ευθύνη και σήμερα αυτή την ευθύνη την κάνουμε πράξη».

«Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», «αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας», είπε.

Τόνισε επίσης, ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλίες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του στο Φόρουμ σημείωσε άλλωστε μέσω Twitter πως «στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα μέλλον συνανάπτυξης & φιλοδοξούμε αυτός ο δρόμος να αποτελέσει οδηγό για την επίλυση και άλλων κρίσεων».

Βασικοί άξονες

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ’ επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

-Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση

-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις

-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

-Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

-Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.

«Σε ότι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς», είπε.

Σχέση ισότιμης συνεργασίας

Σχολιάζοντας τους τίτλους σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων που έκαναν λόγο για «απόβαση» στα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε όλους ότι «εμείς δεν ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε απόβαση, ή να παριστάνουμε τους Άγιους Βασίληδες, αλλά να σφυρηλατήσουμε σχέση ισότιμης συνεργασίας, να υπερβούμε εμπόδια, να αδράξουμε ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές».

«Βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε ό,τι αφορά θέματα που για χρόνια ταλαιπωρούσαν τον επιχειρηματικό χώρο «σήμερα βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια».

Να αξιοποιήσουμε θετικά τις προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές προκλήσεις στα Βαλκάνια, τις οποίες οι δύο χώρες οφείλουν να αξιοποιήσουν θετικά. Τη δυνατότητα τα Βαλκάνια να είναι το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, από τη μια λόγω των μεγάλων ευκαιριών σε μεταφορές υποδομές και ενέργεια, αλλά και από την άλλη, λόγω των διεθνών ανταγωνισμών. «Σε αυτό το περιβάλλον εμείς οφείλουμε να κινηθούμε ενεργά, στην κατεύθυνση της προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», είπε και σημείωσε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι «με την καταλυτική συμβολή της δικής μας συμφωνίας, ότι η ενταξιακή πορεία για τη Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια πραγματικότητα τον Ιούνιο που μας έρχεται».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι με τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, βρισκόμαστε μπροστά σε πολυεπίπεδο ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων που δεν πρέπει να αμελήσουμε: «Δρόμος του Μεταξιού», η «Πρωτοβουλία 16+1», Διαδικασία του Βερολίνου, έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις, ενεργειακή συνεργασία και ανάπτυξη, σταθερό ενδιαφέρον και από τη ρωσική πλευρά.

«Οι πολύμορφες αυτές πρωτοβουλίες καθιστούν τα Βαλκάνια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή, καθιστούν την Ελλάδα πύλη εισόδου την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία δίοδο δρόμων ενεργειακών και μεταφοράς, εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, και οι προεκτάσεις αυτών των δρόμων φθάνουν ως την καρδιά της κεντρικής Ευρώπης», υπογράμμισε. Εξήγησε ότι μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών μετά από 27 χρόνια αδράνειας και χαμένων ευκαιριών», επισημαίνοντας ότι «η επιχειρηματικότητα αντιστάθηκε στον παραλογισμό, γιατί εκείνη αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν κλειστά σύνορα και το καλύτερο παράδειγμα είναι αυτό των Ελλήνων επιχειρηματιών».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα το 2018, αναδείχθηκε σε δεύτερο σημαντικότερο επενδυτή στη χώρα, με συνολικές επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, που αφορούν περίπου 25.000 θέσεις εργασίας, ενώ επισήμανε και το 1 εκατομμύριο τουριστών από τη Βόρεια Μακεδονία προς την Ελλάδα. «Εδώ έχουμε ένα πεδίο δόξης λαμπρό, αρκεί να οικοδομήσουμε σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις εμπιστοσύνης», τόνισε.

«Αρωγός» στην ευρωπαϊκή πορεία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασιμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί.

Απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σημείωσε: «Ανοίξαμε ένα παράθυρο για το μέλλον που πραγματικά είχε παραμεληθεί».

«Η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε έναν πιστό φίλο στο θέμα της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα έχει επιβληθεί ως ώριμος περιφερειακός παράγοντας και πολιτικός και οικονομικός ηγέτης», είπε ακόμη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here