Τσίπρας στην WSJ: Επιστροφή στις αγορές,αν υπάρξει καλή συμφωνία για το χρέος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές,  αν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με τους πιστωτές μέσα στους επόμενους μήνες έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Wall Street Journal.

«Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους».

 

Αναφερόμενος στους στόχους του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, όπως σημειώνει η WSJ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χαλάσει η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος». Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους αναφέρει ότι εξαιτίας του προσφυγικού τα νησιά έχουν δει μείωση των εσόδων τους που φθάνει ακόμη και το 40%.

Κάνοντας μια αποτίμηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο κ.Τσίπρας είπε ότι γνώριζε πως οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες. Αλλά τόνισε ότι εξεπλάγην από αυτό που εκείνος αποκάλεσε ως μια προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Ανγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, κάλεσε την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη διπλωματικής λύσης στη Συρία και κάλεσε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από τέτοιου είδους συνομιλίες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here