Τσίπρας στην Κ.Ε: Ανοικτό συνέδριο τον Σεπτέμβριο ή εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ανοικτό, δημοκρατικό συνέδριο τον Σεπτέμβριο προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα και να διασφαλισθεί η ενότητα του κόμματος,  πρότεινε στην Κ.Ε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Εναλλακτικά, εάν υπάρχουν πολλοί που επιμένουν να ληφθεί απόφαση εδώ και τώρα με σκοπό να εμποδισθεί η συμφωνία, ζήτησε να διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, για να εκφρασθούν και να πάρουν θέση όλα τα μέλη.

Ο κ. Τσίπρας αν και εμφανίσθηκε ήπιος και υπέρ της ενότητας του κόμματος, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι είναι παράδοξο και σουρεαλιστικό να υπάρχουν βουλευτές που δεν ψηφίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά επιμένουν ότι την στηρίζουν.

Ενίοτε η αριστερή κυβέρνηση πέφτει από αριστερούς βουλευτές που θεωρούν ότι έπαψε να είναι αριστερή, είπε, και κάλεσε όλους να πουν την αλήθεια για να επιτύχουμε τους στόχους που είναι η προστασία των συμφερόντων του λαού η διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος.

Είπε χαρακτηριστικά:

* Προτείνω ανοικτό συντεταγμένο δημοκρατικό συνέδριο τον Σεπτέμβριο να ανοίξουμε το σύνολο της ατζέντας και τα προβλήματα που τίθενται, τη τακτική μας, μετά τη συμφωνία, τις πιθανές εναλλακτικές.

* Είναι λάθος οι βεβιασμένες αποφάσεις, λάθος τα υπαρκτά ρήγματα στρατηγικής που προυπήρχαν, να τα διευρύνουμε με βεβιασμένες επιλογές και τακτικισμούς.

* Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που επιμένουν ότι πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε για όλα. Που θεωρεί ότι υπήρχε εναλλακτική επιλογή. ¨ότι υπάρχει άμεσο σχέδιο μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας. Θεωρώ θεμιτό να κατατεθεί και να αναλυθεί.

* Εάν υπάρχουν πολλοί ότι πρέπει να πάρουμε τώρα απόφαση για να εμποδισθεί η συμφωνία και ότι εκβιασμός είναι πλαστός και ότι δεν έπρεπε να υπάρξει συμφωνία και το μέλλον θα ήταν καλύτερο, προτείνω αυτή την κρίσιμη απόφαση που αφορά το τόπο, τη χώρα, τον ελληνικό λαό, τα λαικά στρώματα, να μην την υποτιμήσουμε, να τη λάβουμε με συλλογικό τρόπο, από τη βάση, διοργανώνοντας ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, ώστε όλο το κόμμα να τοποθετηθεί ανοικτά, δημοκρατικά και συντεταγμένα.

* Οποια και εάν είναι η απόφαση, να συμφωνήσουμε ένα πράγμα, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς να γίνονται σεβαστές οι συλλογικές αποφάσεις. Ότι θα σταματήσει ο ιδιότυπος δυισμός στη κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί ή επαναστάτες.

* Κόμμα συμβαίνει και σεβασμός στις αποφάσεις των μελών. Οτι παλεύουμε για ένα κοινό στόχο, τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Δεν μπορεί να αξιοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων στο κοινοβούλιο.Παραλογισμός και σουρεαλισμός, ένα μέρος η πλειοψηφία να μοιράζεται την ευθύνη και άλλοι όχι, λέγοντας ότι στηρίζουν την κυβέρνηση.

* Ενότητα με πολλές απόψεις αλλά με μια φωνή . Στη ζωή και τη πολιτική πολλές φορές δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Ειτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή έπαψε να είναι αριστερή. Δεν χρειάζονται χειροκροτήματα. Είναι κρίσιμες στιγμές να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να λέμε την αλήθεια, η οποία κρύβει επαναστατική δύναμη.

* Με αίσθημα συντροφικότητας μπορούμε να βρούμε στις σωστές λύσεις για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των λαικών τάξεων που εκπροσωπούμε αλλά και την ενότητα.

Τα δύσκολα στρατηγικά ερωτήματα

1. «Εχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες και να αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στο παλιό πολιτικό σύστημα που επιχειρεί να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, θέτοντας όπως το κρίσιμο στρατηγικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.

Και απάντησε ο ίδιος πως «πολιτικά, προσωπικά υπαρξιακά, είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε εμείς το βάρος της συμφωνίας και της μάχης για σταδιακό απεγκλωβισμό από αυτή την δύσκολη συμφωνία και την επιτροπεία που έχει επιβληθεί στη χώρα. Όχι γιατί μας αρέσει, αλλά γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε απροστάτευτο ένα λαό που πίστεψε στον αγώνα μας  να ξεφύγουμε από τα μνημόνια. Και ο λαός αυτός, δεν είναι απέναντί μας, αλλά μας δίνει κουράγιο, στέκεται δίπλα μας, να συνεχίσουμε να δώσουμε τη μάχη με τα κατεστημένα», υπογράμμισε.

2. Η ριζοσπαστική αριστερά από τη θέση της κυβέρνησης έχει ρόλο να παίξει σε αυτή τη μάχη; Υπάρχει λόγος και ρόλος της Αριστεράς σ΄αυτή την Ευρώπη με δεδομένους τους αρνητικούς συσχετισμούς; 

– Πρέπει να απαντήσουμε θετικά, δηλώνει.

– Δεν μπορούμε μεταφυσικά να δραπετεύσουμε αλλά να παλέψουμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς αυτούς. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν μπορεί να μας απαλλάξει αν δεν είναι και διεθνές και ευρωπαικό για αλλαγή αυτών των συσχετισμών.

– Απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική υποτίμηση, αλλά ούτε η νομισματική υποτίμηση. Εχουμε δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κανένα σχέδιο από αυτά δεν είναι βιώσιμο.

– Η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής. Η χώρα παρά τις προσπάθειες μας, συνεχίζει να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης της κυριαρχίας της.

Εξαναγκασθήκαμε σε ανακωχή

«Ουσιαστικά», τόνισε ο πρωθυπουργός, «εξαναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε σ ένα πρόγραμμα με υφεσιακά στοιχεία που δεν θα επιλέγαμε.

Κάποιοι ταυτίζουν αυτή την ανακωχή, με την αποδοχή του θατσερικού μοντέλου. Ότι κάποιοι στη κυβέρνηση υποστήκαμε ολοκληρωτική μετάλλαξη, ότι αναγκασθήκαμε να ασπασθούμε τον νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για ακραία θέση που δεν την πιστεύουν όσοι την λένε.

Οι οικονομικές δυσκολίες δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας να αναστυνταχθούμε και να πετύχουμε καλύτερη συμφωνία, όχι να οδηγήσουμε τη χώρα στην καταστροφή. Μετρήσαμε τα συμφέροντα τα λαού.

Αν κάποιος νομιζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το εξηγήσει.

Αν κάποιος μπορούσε να φέρει καλύτερη εναλλακτική να τεκμηριώσει

Αν κάποιος πιστευει ποτι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία να το καταθεσει.

Αν υπάρχει άποψη ότι είναι το χειρότερο από τα τρία μνημόνια, να εξηγηθεί με επιχειρήματα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ορσιμένα από τα θετικά της συμφωνίας, όπως η ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους και η έλλειψη πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2018.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here