Τσίπρας στη Βουλή για τα εργασιακά: Οδηγείτε τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο των μνημονίων

«Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία στην εξελίξει συζήτηση στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε οκτώ κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις οποίες επιχειρείται η αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω)

Η διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης γίνεται κατόπιν αιτήματος  του Κυρ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον Αλέξη Τσίπρα Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συζήτηση λαμβάνουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με πρωτολογίες, δευτερολογίες, και τριτολογία του πρωθυπουργού. Η συζήτηση των αρχηγών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 2.00 το μεσημέρι.

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο των μνημονίων

Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του . Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε οκτώ κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις οποίες επιχειρείται η αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τα εξής:

Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί εκείνο το μαύρο απόγευμα του Αυγούστου, που για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά και λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων σας καταφέρατε με το θράσος και τη δειλία σας να οδηγήσετε σε αποχώρηση από αυτή την αίθουσα το σύνολο της αντιπολίτευσης. Μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει.

Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

Χτύπημα 6ο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε και την οποία αποκαλύψαμε πριν από λίγες εβδομάδες, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

Χτύπημα 7ο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Χτύπημα 8ο: Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here