Τσίπρας στη τριμερή Ελλάδας-Ιορδανίας-Κύπρου: Είμαστε χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας-Δίκαιη λύση στο Κυπριακό με βάση τον ΟΗΕ

ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας στη Λευκωσία., η οποία κατοχυρώνει τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής αυτή συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια. Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Συμφωνήσαμε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίλυση κρίσεων στην Ανατ. Μεσόγειο για το μέλλον της περιοχής & της Ευρώπης. Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή να υποστηρίξουμε την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ιορδανίας, δεδομένης της σημασίας που έχει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή», υπογράμμισε επίσης ο Αλ. Τσίπρας ενώ τόνισε ότι  «στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας σε σχέση με το προσφυγικό, είναι ανάγκη, η διεθνής κοινότητα, να στηρίξει ενεργά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών». Οι τρεις ηγέτες, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνομίλησαν εκτενώς και για τις εξελίξεις στο Συριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλισθεί το συντομότερο η ειρήνη στην χώρα και να τεθούν τα θεμέλια για ένα μέλλον δημοκρατίας και συμφιλίωσης.

Πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ, όσον αφορά την Τουρκία, σημείωσε πως θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here